Stefanović i Dačić o reagovanjima na Vučićev govor

Hrvatska i njeno državno rukovodstvo još nemaju snage da se suoče sa istorijskim činjenicama, a nejasno je za šta je kriv Aleksandar Vučić, sem što kao predsednik štiti svoj narod, ocenio je član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je šta od toga što je Vučić rekao nije tačno.

Nebojša Stefanović je u saopštenju ukazao da je Hrvatska nespremna da se suoči sa istorijskim činjenicama poput one da su bili deo nacističkog pakta u Drugom svetskom ratu i da su bili jedina nacistička tvorevina u svetu koja je imala posebne logore smrti za decu.

"Nespremnost da se osudi nacistički režim poglavnika Pavelića i stalno relativizovanje i umanjivanje broja žrtava srpskog naroda koji je živeo u tzv. NDH, potvrđuju da hrvatsko rukovodstvo ima da pređe još dug put da bi istinski prihvatilo evropske i civilizacijske vrednosti i umelo da pogne glave pred ubijenima u Jasenovcu, Sisku, Gradišci i još mnogim drugim mestima", poručio je Stefanović, a saopštila je SNS.

Istakao je da je posebno neshvatljiva proslava ubijanja 2.000 državljana Hrvatske, koji su stradali tokom akcije "Oluja" jer su bili Srbi i etničko čišćenje 250.000 Srba te 1995. godine.

Prema rečima Stefanovića, ovakvo ponašanje vlasti Hrvatske šalje jasnu poruku da u toj zemlji Srbi nisu dobrodošli, da će zločini počinjeni nad njima zauvek ostati neistraženi, a da o povratku na svoja ognjišta proterani Krajišnici mogu samo da sanjaju.

"Na kraju ostaje nejasno za šta je kriv Aleksandar Vučić? Kriv jer ima dužnost kao predsednik Srbije da štiti svoj narod, ma gde živeo? Kriv zbog poruke da se ovakvi zločini nad Srbima više nigde neće tolerisati? Kriv zbog toga što sme da traži pravdu za ljude koji su stradali od noževa i maljeva, ali i one na traktorima, pobijene bombardovanjem na Petrovačkoj cesti?", zapitao je Stefanović.

Kako kaže, nekima iz Hrvatske je verovatno bilo lepše dok se ta pitanja nisu postavljala i dok su srpski predsednici išli u goste na letovanja i prijatne razgovore o plažama i vinu.

"Srpskom narodu svakako nije. Dužnost predsednika Srbije je da se bori i za život, i za čast svog naroda, a ko imalo poznaje Aleksandra Vučića dobro zna da mu je ta borba važnija od svega drugog", zaključio je Stefanović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom napada iz Hrvatske na predsednika Aleksandra Vučića zbog govora na obeležavanju godišnjice zloglasne akcije "Oluja", postavio pitanje šta od toga što je rekao Vučić nije tačno.

"Da li je tačno da je 1991. u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a da ih sada po popisu ima svega oko 180.000? Ili je Vučićev greh što uopšte priča o tome?", rekao je Dačić Tanjugu.

Konstatovao je da je "žalosno, ali istinito, da se u Evropi danas etničko čišćenje slavi jedino u Hrvatskoj i na Kosovu".

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. avg 2018, 06:11)
anonymous [neregistrovani]

Истина опече

Истина опече више него ватра.

(nedelja, 05. avg 2018, 21:36)
anonymous [neregistrovani]

Hrvatskom rukovodstvu treba uvek odgovoriti...

...argumentovano i bez ustrucavanja.Postoje podaci koji govore u prilog nasima stavovima i tvrdnjama,pa nema razloga za brigu.Jedini zadatak koji treba izvrsiti do kraja i precizno je:Utvrditi poimenicno Srpske zrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu,kao i Gradjanskom ratu na tlu bivse SFRJ,sa posebnim akcentom na zrtve etnickog ciscenja Srba u Hrvatsko i BiH od 1991.-1995.godine,kao i na KiM u periodu posle Drugog svetskog rata do danas!!!

(nedelja, 05. avg 2018, 20:59)
Milan [neregistrovani]

Oluja

Vucic je rekao istinu koja boli, i vratio secanje na stradale Srbe u tom strasnom zlocinu, i to se ne sme zaboraviti.

(nedelja, 05. avg 2018, 20:44)
anonymous [neregistrovani]

zasto Kocijancic zmuri nad ustastvom?

Zasto?

(nedelja, 05. avg 2018, 20:43)
Mašnica [neregistrovani]

Istina!

Vučić je izneo samo istinu, a istina ih najviše i boli.

(nedelja, 05. avg 2018, 20:36)
Milan Savić [neregistrovani]

podrška

Naravno da nije, tako to rade pravi lideri.

(nedelja, 05. avg 2018, 20:01)
anonymous [neregistrovani]

Konstitutivnost

Zaboravljate reći da su Srbi bili konstitutivan narod a sada im podrugljivo kažu da su manjina. Dodajte još uz tu sramnu akciju i zločinaka akcija, ništa vas ne košta