Stefanović i Dačić o reagovanjima na Vučićev govor

Hrvatska i njeno državno rukovodstvo još nemaju snage da se suoče sa istorijskim činjenicama, a nejasno je za šta je kriv Aleksandar Vučić, sem što kao predsednik štiti svoj narod, ocenio je član Predsedništva Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je šta od toga što je Vučić rekao nije tačno.

Nebojša Stefanović je u saopštenju ukazao da je Hrvatska nespremna da se suoči sa istorijskim činjenicama poput one da su bili deo nacističkog pakta u Drugom svetskom ratu i da su bili jedina nacistička tvorevina u svetu koja je imala posebne logore smrti za decu.

"Nespremnost da se osudi nacistički režim poglavnika Pavelića i stalno relativizovanje i umanjivanje broja žrtava srpskog naroda koji je živeo u tzv. NDH, potvrđuju da hrvatsko rukovodstvo ima da pređe još dug put da bi istinski prihvatilo evropske i civilizacijske vrednosti i umelo da pogne glave pred ubijenima u Jasenovcu, Sisku, Gradišci i još mnogim drugim mestima", poručio je Stefanović, a saopštila je SNS.

Istakao je da je posebno neshvatljiva proslava ubijanja 2.000 državljana Hrvatske, koji su stradali tokom akcije "Oluja" jer su bili Srbi i etničko čišćenje 250.000 Srba te 1995. godine.

Prema rečima Stefanovića, ovakvo ponašanje vlasti Hrvatske šalje jasnu poruku da u toj zemlji Srbi nisu dobrodošli, da će zločini počinjeni nad njima zauvek ostati neistraženi, a da o povratku na svoja ognjišta proterani Krajišnici mogu samo da sanjaju.

"Na kraju ostaje nejasno za šta je kriv Aleksandar Vučić? Kriv jer ima dužnost kao predsednik Srbije da štiti svoj narod, ma gde živeo? Kriv zbog poruke da se ovakvi zločini nad Srbima više nigde neće tolerisati? Kriv zbog toga što sme da traži pravdu za ljude koji su stradali od noževa i maljeva, ali i one na traktorima, pobijene bombardovanjem na Petrovačkoj cesti?", zapitao je Stefanović.

Kako kaže, nekima iz Hrvatske je verovatno bilo lepše dok se ta pitanja nisu postavljala i dok su srpski predsednici išli u goste na letovanja i prijatne razgovore o plažama i vinu.

"Srpskom narodu svakako nije. Dužnost predsednika Srbije je da se bori i za život, i za čast svog naroda, a ko imalo poznaje Aleksandra Vučića dobro zna da mu je ta borba važnija od svega drugog", zaključio je Stefanović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom napada iz Hrvatske na predsednika Aleksandra Vučića zbog govora na obeležavanju godišnjice zloglasne akcije "Oluja", postavio pitanje šta od toga što je rekao Vučić nije tačno.

"Da li je tačno da je 1991. u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a da ih sada po popisu ima svega oko 180.000? Ili je Vučićev greh što uopšte priča o tome?", rekao je Dačić Tanjugu.

Konstatovao je da je "žalosno, ali istinito, da se u Evropi danas etničko čišćenje slavi jedino u Hrvatskoj i na Kosovu".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво