Popović: Hrvatsku i dalje ''izjeda nacizam", Srbi diskriminisani

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocenjuje da način na koji je hrvatski državni vrh obeležio godišnjicu "Oluje" u Kninu pokazuje da "Hrvatsku i dalje izjeda nacizam", kao i da je u toj zemlji ugrožena bezbednost Srba i nad njima sprovodi diskriminacija.

"Poruka hrvatskog premijera Plenkovića da "suočavanje sa prošlošću odgađa istinsko pomirenje u regionu" predstavlja vrhunac licemerja Vlade Hrvatske", ukazao je Popović u izjavi.

Ističe da ako neko treba da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću, to je Hrvatska, koja je, kako kaže, počinila genocid nad Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, kao i najveće etničko čišćenje u 20. veku nad Srbima u Oluji, saopštila je Srpska narodna partija.

"Hrvatska nacistička ideologija, koja svoje formalne korene crpi iz vremena Nezavisne države Hrvatske (NDH), dovela je do toga da Srbi od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, postanu prognanici sa svojih vekovnih ognjišta", naveo je Popović.

Napominje da ako Hrvatska iskreno želi trajni mir u regionu, kao što navodi Plenković, neka omogući Srbima da se vrate u pravni okvir koji je prethodio njihovom proterivanju iz Hrvatske u Oluji.

"Vlada Hrvatske čini sve što je u njenoj moći da spreči da se Srbi vrate u Hrvatsku, a Srbe koji danas žive u Hrvatskoj zastrašuje svakodnevnim širenjem mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpskog naroda", ocenio je Popović.

Dodaje da je to ista onakva mržnja koja je prethodila pokušaju sistemskog uništenja Srba i Jevreja od strane hrvatskih nacista u Drugom svetskom ratu.

"To je slika današnje Hrvatske, pravne naslednice Pavelićeve NDH, i najmlađe članice Evropske unije. Države u kojoj su evropske vrednosti doživele svoj najveći poraz i krah. To je država u kojoj se nad Srbima svakodnevno sprovodi nacionalna, politička, ekonomska i pravna diskriminacija. Država u kojoj je ugrožena bezbednost svakog Srbina", smatra Popović.

Prema njegovim rečima, dok je na čelu Hrvatske ovakvo državno rukovodstvo, koje "podstiče antisrpsku histeriju i prednjači u vređanju svega što je srpsko, ne možemo da razgovaramo o uspostavljanju istinskog poverenja, mira i stabilnosti u regionu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво