"Pomoći Srbima u Crnoj Gori u očuvanju nacionalnog identiteta"

Srbija ne želi da se meša u unutrašnje političke stvari Crne Gore, ali je interesuju prava srpskog naroda, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle susreta predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz Crne Gore.

Predstavnici Srba iz Crne Gore danas su na sastanku u Beogradu upoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Ivicu Dačića sa položajem Srba u toj državi, za koji su naveli da je institucionalno najgori u poslednjih 100 godina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je nakon sastanka novinarima da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje političke stvari Crne Gore, ali da je interesuju prava srpskog naroda.

Dačić je rekao da je predsednik Vučić pozvao predstavnike Srba u Crnoj Gori kako bi se upoznao sa situacijom u toj zemlji, kada je reč o pravima srpskog naroda, o srpskom nacionalnom identitetu, jeziku i kulturi.

Naveo je da su i on i predsednik Vučić pažljivo saslušali sve što su predstavnici Srba izneli na sastanku i dodao da se njihove primedbe pre svega odnose na pitanje nacionalnog identiteta, prava, zapošljavanja, prisustva u administraciji, u kojoj su mnogo manje zastupljeni nego što ih ima u Crnoj Gori.

"Obaveza je Srbije i naše pravo, koje i druge države koriste, da se brinemo o našem narodu koji živi van Srbije, da pomažemo o očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i u tom smislu će se i dalje nastaviti ova saradnja", kazao je Dačić.

Milan Knežević predsednik Demokratske narodne partije izjavio je da su na sastanku Vučića i Dačića upoznali sa položajem srpskog naroda u Crnoj Gori koji broji 30 odsto ukupnog stanovništva, a u susret predstojećem popisu u toj državi 2021. godine, kao i sa nizom političkih aktivnosti koje planiraju da sprovedu u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, planiraju da obeleže 100 godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije prvog decembra 1918. godine, te o organizovanju peticije za organizovanje referenduma o povlačenju priznanja nezavisnosti takozvane države Kosovo.

"Prema tvrdnji premijera Duška Markovića 85 odsto građana Crne Gore je protiv priznanja takozvane države Kosovo", kazao je Knežević i dodao da su predsednika Vučića upoznali i sa aktivnostima koje vode u pravcu da Srbi u Crnoj Gori budu državotvorni narod.

Knežević: Položaj Srba najgori u poslednjih 100 godina  

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Knežević je rekao da je on institucionalno najgori u poslednjih 100 godina.

"Srbi se nalaze pred jednom institucionalnom asimilacijom, oko dva odsto se nalazi zaposleno u državnoj i javnoj upravi, građani koji se izjašnjavaju kao Srbi ne mogu nigde da pronađu zaposlenje, diskriminisani su po svim osnovama", kazao je Knežević.

Naveo je da se u Crnoj Gori stvara atmosfera institucionalne hajke i progona protiv svih ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, kao i protiv onih koji su glasali za zajedničku državu 2006. godine, te onih koji su protiv priznavanja države Kosovo.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić izjavio je da je predsednika Vučića upoznao sa tim što misli da je ključni problem Srba u Crnoj Gori, a to je nedostatak volje da Srbi postanu narod koje će da predvode modernije snage.

"Nova lica, novi ljudi, nova energija i vrlo je važno da mi u poslednje tri decenije u srpskom korpusu imamo gotovo iste ljude i da bismo na kvalitetan način rešili probleme Srba, mi moramo da dođemo do procesa smene generacija i u našem korpusu", kazao je Milačić.

"Srbi su prognani u Crnoj Gori, ali mi moramo i da se pogledamo u ogledalo i da napokon osim kritike vlasti u Crnoj Gori imamo hrabrosti da iskritikujemo i naše lidere kroz prethodne tri decenije i da izvršimo smenu generacija", kazao je Milačić.

Đukanović: Diskriminacija po raznim osnovama   

Milutin Đukanović, predsednik izvršnog odbora Nove srpske demokratije, rekao je da su predsednika Vučića i ministra Dačića upoznali sa izuzetno teškim položajem Srba u Crnoj Gori.

"Postoji diskriminacije po raznim osnovama, od zapošljavanja, do sudskih progona, hapšenja, do uzimanja našeg jezika, pokušavanje ometanja SPC da radi svoj posao. Veoma nam je drago što su predsednik i ministar izrazili spremnost da pomognu Srbima u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Predsednik političkog saveta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić naveo je da su razgovori u Beogradu bili otvoreni, konstruktivni i sadržajni, te da su govorili i o problemu srpskog jezika, jer srpski jezik u Crnoj Gori govori najveći broj stanovnika.

"Upozorili smo na činjenicu da je položaj Srba u Crnoj Gori kao što je bio položaj Srba u NDH. Mi već 20 godina dokazujemo da je zvanična politika u Crnoj Gori prepisani program Ante Pavelića, čak i radikalniji u nekim segmnentima", naveo je Aleksić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 05. avg 2018, 21:46)
Fudbaler [neregistrovani]

Срби

Срби се налазе пред једном институционалном асимилацијом, око два одсто се налази запослено у државној и јавној управи, грађани који се изјашњавају као Срби не могу нигде да пронађу запослење, дискриминисани су по свим основама. Положај Срба у региону мора да се јача.

(nedelja, 05. avg 2018, 20:27)
Nikola [neregistrovani]

Sramota

Prava sramota, pocinje da lici na sitauciju sa Srbima u Hrvatskoj.A polozaj Crnogoraca u Srbiji je takav da se nalaze na vlasti...

Ovo treba hitno promeniti i ukljuciti EU ako ne ide na bolje

(nedelja, 05. avg 2018, 20:01)
Nina [neregistrovani]

Bez prava

Malo se govori o tome da Srbi iz Srbije u CG nemaju apsolutno nikakava prava! Njima bi znacila makar moralna podrska maticne zemlje,da znaju da nisu bez igde ikoga.

(nedelja, 05. avg 2018, 19:54)
Miki [neregistrovani]

dobra tema

Drago mi je sto se konacno pokrenula ova tema, jer Srbima u CG je potrebna pomoc Srbije. Najvise u smislu moralne podrske i toga da drzava matica misli na njih!

(nedelja, 05. avg 2018, 16:12)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Mora se,a sadasnja vlast ce to sigurno i uciniti.