Skot: Izjasnićemo se o sporazumu Beograda i Prištine kada ga vidimo

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot izrazio je žaljenje zbog nevinih civilnih žrtava bombardovanja Srbije. Kaže da ne očekuje da će administracija predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav Vašingtona o statusu Kosova.

Kajl Skot je rekao da Sjedinjene Države smatraju da bez normalizacije odnosa i dugoročnog sporazuma između Beograda i Prištine nema stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

"Rešavanje problema Kosova traži hrabre lidere i spremnost na kreativna rešenja", rekao je ambasador Skot u intervjuu za Prvi program Radio Beograda.

Prema njegovim rečima, Vašington je spreman da pomogne dvema stranama ali će se o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga, kaže, bude video.

Ambasador Skot ne očekuje da će administracija predsednika Donalda Trampa drastično promeniti stav Vašingtona o statusu Kosova.

"Što se tiče Amerike kao velike zemlje, ti interesi se ne menjaju od predsednika do predsednika. Ono što mi želimo još od administracije Buša, preko Obame i do Trampa je mir i stabilnost u ovom regionu, transformacija ka demokratiji, jačim ekonomskim odnosima i integraciji u EU. Tako da ja ne verujem da će se naša politika promeniti", rekao je Skot.

Prema rečima ambasadora, SAD rat je uvek greška i često je posledica niza grešaka koje su ljudi napravili.

"Odluka o bombardovanju 1999. godine je doneta posle decenije krvoprolića na ovi prostorima i na kraju krajeva stavila je tačku na to krvoprtoliće. Ali to ne znači da nije bilo grešaka, bilo je nevinih civilnih žrtava. I za svaku civilnu žrtvu nam je žao", rekao je Kajl Skot.

Ambasador SAD smatra da moramo da gledamo u budućnost i da je krajnje vreme da se vidi šta je u najboljem interesu i Srbije i SAD.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво