Drecun: Iskoristiti promenu stava SAD prema Kosovu

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je Vašington, zbog čvrstog stava Srbije o KiM, promenio svoj stav i sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Dodaje da su dešavanja prethodnih dana bila tempirana da se oslabi pozicija Srbije.

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlazak Kforovih vozila do prilaza hidroelektrani Gazivode bio jedan usiljni marš bez posebnog obrazloženja.

"Kfor treba da objasni da li se radi o tome da su oni sprečili Albance u tome da zauzmu branu ili se Kfor priprema da sprovede neku sličnu akciju. To moramo da znamo jer ulazimo u kritičnu fazu rešavanja kosovskog problema", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, kosovski predsednik Hašim Tači je odmah zatim iskoristio situaciju i pojavljivanje Kfora da u igru uvede priču o energetskom sporazumu.

"Oni imaju otvorene aspiracije da preuzmu upravljanje hidrocentralom a zaboravljaju da Srbija dan-danas otplaćuju kredit za izgradnju elektrane. Ne može se tek tako raspolagati imovinom Srbije", napomenuo je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Smatra da je sve izgleda tempirano ka slabljenju pozicije Srbije.

"Sprovedena je i jedna zastrašujuća kampanja da Beograd priprema da inscenira nasilje nad Srbima. Postoje pojedinci i na severu Kosova koji sa opozicijom u Srbiji plasiraju laži. Ta laž nije prošla, Srbija je reagovala vrlo smireno. Snažne poruke su poslate od strane Srbije", ukazao je Drecun.

Istakao je da treba prihvatiti "ruku SAD" inače ćemo, kaže, da napravimo istorijsku grešku.

Objašnjava da je došlo do promene stava u Vašingtonu prema Kosovu jer su do juče govorili da se ne može razgovarati o statusu.

"Sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Zašto to govore? Zato što su suočeni sa našim čvrstim stavom. Zato se sada Albanci pribojavaju i pokušavaju da podignu sopstveni ulog sa namerom da pokažu da moraju mnogo više da daju Albancima nego što bi Srbija trebalo da dobije", ukazao je predsednik skupštinskog odbora za KiM.

ZSO, kako je rekao, Albanci hoće da iskoriste kao sredstvo za trgovinu.

Prema njegovim rečima, Brisel mora da uradi sve da učini da situacija bude predvidiva.

Ističe da Srbi, kao narod, svoju pažnju u delovanju u međunarodnom planu moraju da usmere ka SAD.

"One imaju presudan uticaj na događaje na ovim prostoru. Mislim da bismo tako bili na dobrom putu da poboljšamo naše pozicije, odbranimo RS od unitarizacije. Problem ne može da se reši ako ste u stalnom sukobu sa najjačima", zaključio je Drecun.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. avg 2018, 09:28)
anonymous [neregistrovani]

Da li je moguce ?

Da se ovde spekulise sa nekom promenom stava USA ? To se nece dogoditi,bar ne u obliku koji bi nama bilo sta znacio. Jednostavno insistiraju na "sveobuhvatnom" sporazumu,a mi dobro znamo sta to znaci.

(ponedeljak, 06. avg 2018, 09:26)
anonymous [neregistrovani]

Steta

Ako ovaj gospodin veruje u neki "stav" Pristine onda je to zaista velika steta.Za nas pre svega.

(nedelja, 05. avg 2018, 13:59)
anonymous [neregistrovani]

Ruska baza

I Sirija ima rusku bazu pa kako je prosla-sravnjena do temelja sa milionima izbeglica?!!!Problem je mnogo kompleksniji.Bolje da budemo ruska republika,kao Kalinjingradska oblast npr,ali i to ne resava problem kad smo okruzeni sa svih strana.
Pojavljuje se na Balkanu i treca sila Kina i cetvrta Turska tako da jednacina ima mnogo nepoznatih.

(nedelja, 05. avg 2018, 12:18)
anonymous [neregistrovani]

Nemanjići

Nemamo ništa od Nemanjića. Vazali su bili, a ne sila! Možda I prelivode, jer su nekad bili za papu, a nekad za Vizantiju...

(nedelja, 05. avg 2018, 11:21)
anonymous [neregistrovani]

rujke

Dokle god ne damo rusima da naprave veliku vojnu bazu u Nisu i okolini nema mira na Balkanu Malo po malo uzece nam sve pa mozda i beograd ce da se vrati ?adjarima kako je bilo u vreme Nemanjica koje uporno slavimo

(nedelja, 05. avg 2018, 09:49)
anonymous [neregistrovani]

KiM

Tu se nista nije promenilo, sve vreme pricaju da treba da se postigne sporazum. Priznanje nezavisnosti je za njih sporazum. A mi srljamo ko muve bez glave