Kosovska vlada formirala radnu grupu za procenu "Trepče"

Tehnička radna grupa, koju je formirala kosovska vlada, trebalo bi da proceni imovinu u vlasništvu društvenog preduzeća "Trepča". Jedina procena obavljena je 1992. godine, kada je zaključeno da je materijalni potencijal Trepče i do 85 milijardi američkih dolara.

Radna grupa će pripremiti konačnu procenu za kosovsku vladu najkasnije u roku od tri meseca od donošenja ove odluke, prenosi RTK 2.

Kosovo nikada nije uradilo detaljnu procenu stvarne vrednosti Metalurškog kombinata "Trepča", a u jedinoj studiji o svim prirodnim resursima Kosova iz 1992. godine je procenjeno da materijalni potencijal Trepče može da bude 85 milijardi američkih dolara.

Pored imovine na Kosovu, 31 nekretnina tog kombinata je, kako navodi RTK 2, u republikama bivše Jugoslavije, uključujući fabrike, kancelarije i druge objekte.

U "Trepči sever", kojom rukovode Srbi, ističu da postoji potreba procene imovine, ali ne na način kako je to odlučila vlada u Prištini. Ocenjuju da se bez konsultacija srpske strane radi o političkoj odluci i da nije jasno da li se radi o proceni vrednosti imovine ili popisa osnovnih sredstava i utvrđenih rudnih rezervi.

"Ova aktivnost se sigurno neće kvalitetno odraditi bez uključivanja menadžmenta i ovlašćene kompanije koja to može da radi. To sigurno ne mogu da rade ljudi iz ministarstava, kabineta premijera, ni iz menadžmenta, a pogotovu ne iz sindikata. Procenu vrednosti mogu da rade samo ovlašćene kompanije i to po pravilu revizorske kompanije koje su na glasu i koje imaju dobar poslovni imidž", smatra generalni direktor "Trepče sever" Jovan Dimkić.

Dodaje da, što se tiče vrednosti kompanije, ona je najveća u utvrđenim rudnim rezervama.

"Ti podaci nisu u potpunosti usaglašeni između 'Trepče jug' i 'Trepče sever', ali možemo reći da za ceo sistem Trepče, ovi brojevi koji se pojavljuju u medijima od 85 milijardi dolara i više su apsolutno preuveličani, rekao bih za nekih 40 do 50 puta najmanje. Oni predstavljaju samo vrednost metala u rudi, u zemlji i to nije realna vrednost. Nakon odbijanja svih troškova eksploatacije rude, transporta, flotacijske prerade, metalurške prerade, dobija se prava vrednost tog metala i ona je mnogostruko manja", ističe Dimkić. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи