Kosovska skupština na odmoru, bez dogovora o završnici dijaloga

Parlament u Prištini od danas je na letnjoj pauzi pošto je zbog nedostatka kvoruma, bez epiloga, kasno sinoć završio dvodnevnu raspravu o očekivanoj, finalnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanici su juče skoro 10 sati raspravljali o nacrtu rezolucije koju je predložila grupa Socijaldemokratske partije, bivših poslanika pokreta "Samoopredeljenje".

Budućnost dijaloga sa Beogradom i uloga parlamenta, bila je povod za sukobljena mišljenja između preostalih i bivših poslanika ovog ekstremnog pokreta, kojeg i dalje vodi Aljbin Kurti.

Rasprava je završena bez ikakvog rezultata. Rezolucija koju je predložila grupa SDP nije usklađena, a sednica je okončana zbog nedostatka kvoruma.

Na kraju, zamenik predsedavajućeg skupštine Džavit Haljiti, objavio je završetak prolećnog zasedanja Skupštine.

Tokom debate, poslanici "Samoopredeljenja"  zatražili su detaljnu reviziju dosadašnjeg procesa dijaloga.

Poslanici SDP-a u nacrtu rezolucije, istakli su potrebu da parlament preuzme proces dijaloga, te da se ne dozvoli da predsednik Hašim Tači vodi dijalog.

Poslanici "Samoopredeljenja" su optužili članove SDP-a da predlogom rezolucije prihvataju sve postignute sporazume.

"Znam da ste se mnogo promenili, jer niste deo ‘Samoopredeljenja'. Ali ne bih verovao da ćete predstaviti tekst kao da nikada niste bili deo ‘Samoopredeljenja'. Ne mogu da verujem da ste napisali ovaj tekst. Pozivam vas da povučete ovu rezoluciju i da pričamo iskreno i da ne podržavamo ovako štetan proces", rekao je Liburn Aliu iz "Samoopredeljenja".

Poslanici opozicije okvalifikovali su Tačija kao uzurpatora procesa dijaloga.

Sa druge strane, premijer Ramuš Haradinaj pozvao je parlamentarne stranke da se sastanu i postignu sveobuhvatni konsenzus za proces dijaloga. On je takođe pozvao Skupštinu da preuzme vodjenje dijaloga, inače će, kako je naveo, neko drugi dati epilog tom procesu.

Odgovarajući poslanicima koji su ga optužili da se plaši dijaloga, Haradinaj je rekao da ne izbegava odgovornost, ali da kosovski Ustav daje pravo predsedniku.

Poslanici kosovske skupštine će biti na letnjem odmoru mesec dana. Pitanje je kako će parlament funkcionisati, nakon pauze.

Prošlonedeljno iskustvo je pokazalo da je skupština u pat poziciji i da vladajuća garnitura, izlaskom Srpske liste, nema dovoljno poslanika za usvajanje novih i izmenu postojećih zakona. Sa druge strane, opozicija nema dovoljno poslanika da obori vladu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво