Šefovi misija EU na Kosmetu: Poštovati zonu oko Visokih Dečana

Predstavnici misija više zemalja Evropske unije u Prištini saopštili su da su kosovske institucije dužne da u potpunosti poštuju svoje zakonodavstvo o specijalnim zaštićenim zonama i međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine, kao i pripadnika svojih zajednica.

Šefovi misija EU na Kosovu, zajednički stav istakli su danas, a nakon posete Specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima, 26. jula ove godine.

Oni pozdravljaju dogovor između članova Saveta za sprovođenje i nadgledanje (SSN) gradnje puta Dečani–Plav.

"Dok EU priznaje vrednost puteva koji povezuju zajednice, primenjive procedure moraju biti ispoštovane. Pre bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba se konsultovati Savet za sprovođenje i nadgledanje (SSN), a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite verske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa međunarodnim obavezama Kosova", navodi se zajedničkom saopštenju šefova misija EU u Prištini.

Na kraju podvlače i podsećaju na prethodnu obavezu Kosova da se ne počne sa radovima na putu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluju na poštovanje ove obaveze.

Iz manastira Visoki Dečani ukazali su da se gradnjom puta Dečani–Plav, krši Zakon o zaštićenim zonama, pod koje potpada i manastirsko imanje. U manastiru podržavaju i dalje gradnju puta prema Plavu, ali van granica zaštićene zone u skladu sa prvobitnom odlukom vlade Kosova.

Istovremeno manastir očekuje da se manastirska zemlja unese u katastar i da opština Dečani prestane sa upornim pritiscima koji ugrožavaju bezbednosnu situaciju u opštini Dečani.

Put pored manastira koji vodi u dečansku klisuru je put lokalnog karaktera i svakodnevno ga koriste građani, posebno deca i starije osobe radi šetnje i rekreacije. Pretvaranje ovog puta u prometni put koji bi postao glavni ulaz na Kosovo iz pravca Crne Gore, ugrozio bi pre svega same građane Dečana kao i sam manastir.

Zato je važno da se put prema Plavu gradi po trasi koja je određena odlukom kosovske vlade 2014. godine, a da put pored manastira ostane rekreativnog karaktera, kao oaza mira i očuvanja prirodnog ambijenta, saopšteno je iz manastira.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара