"Ko kaže da će Kosovo dobiti članstvo u UN?"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je povodom inicijative Vuka Jeremića koji je pokrenuo prikupljanje potpisa za sprečavanje članstva Kosova u UN – ko je rekao da će se to dogoditi.

"Vidim da je Jeremić krenuo u prikupljanje potpisa. Za vreme Tadića i Jeremića je više od 80 zemalja priznalo Kosovo. Čemu sad ovi potpisi? Za vreme mog mandata šest zemalja je povuklo priznanje, pa da vidimo ko treba i zašto da skuplja potpise", rekao je Dačić novinarima.

Kaže da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njemu može kao i svakom drugom mnogo toga da se zameri, ali ne i da ne vode računa o nacionalnim i državnim interesima.

"Nikad nije na dnevnom redu bilo priznavanje nezavisnosti niti članstvo Kosova u UN", rekao je Dačić i ponovio da Srbija želi trajno rešenje.

Dačić je primetio da stanje u odnosima sa svetskim silana nikada nije bilo bolje, da su normalizovani odnosi sa Nemačkom, jačaju se odnosi sa Francuskom, kreće se u revitalizaciju odnosa sa SAD i jača se prijateljstvo sa Rusijom i Kinom.

"Ovo su sve poltikanti. Pošto sam ja bio u vlasti i sa Đilasom, Tadićem i Jeremićem – situacija je mnogo drugačija i značajnija. Mislim da će Srbija na kraju uspeti da pobedi, ne na štetu drugih ali da se nađe neko rešenje da bi se došlo do pozitivne agende za ceo region", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će se u dijalog sa Prištinom uključiti Rusija, Dačić je odgovorio da će format ostati kakav jeste i da neće biti njegovog širenja.

"Ne postoje takvi planovi", rekao je Dačić i ukazao da ne postoji potreba SAD da se uključe jer one podržavaju dijalog koji vodi EU.

Dačić podseća da je Rusija iznela stav da će se uključiti u proces dijaloga ako to neko bude zahtevao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво