Albanci sa juga Srbije sa Tačijem u Prištini

Predsednik Demokratske partije Albanaca na jugu Srbije Ragmi Mustafa izjavio je "da je legitimno pravo Albanaca Preševske doline da odluče o svojoj sudbini i da postoji potreba uključivanja pitanja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu u završnu fazu razgovora" Beograda i Prištine.

Mustafa je to rekao nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Prištini. Pored Mustafe, u delegaciji Albanaca bili su i Šaip Kamberi i drugi.

"Dugo smo razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševskoj dolini. Ovo je bio sastanak sa predsednikom Kosova kako bi se dodatno objasnila neophodnost rešavanja problema Preševske doline", naveo je Mustafa.

Kako je istakao, Albanci su se referendumom od 1. do 2. marta 1992. izjasnili su za političko-teritorijalnu autonomiju sa pravom na ujedinjenje sa Kosovom.

"Možda će to biti istorijski trenutak mirnog rešavanja problema, kao jedinstven primer u svetu, kroz priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i dela Preševske doline", rekao je Mustafa na konferenciji za medije.

Sa svoje strane, Tači je rekao da su šanse za dogovor sa Beogradom, u vezi sa zahtevom Albanaca na jugu centralne Srbije, minimalne.

Tači je rekao da je pažljivo slušao stavove predstavnika Albanaca, ali da, prema njegovim rečima, "konačan dogovor neće uticati na na suverenitet".

Kosovski predsednik rekao je da će se posvetiti pravima i napretku albanske zajednice na jugu Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара