Vučić: Imamo velike interese za svestranu saradnju s Izraelom

Srbija ima velike interese da razvija svestranu saradnju u svim oblastima sa Izraelom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom. Ponosan sam što sam prvi izraelski predsednik u Srbiji, poručio je Rivlin.

Aleksandar Vučić je rekao da su Srbija i Izrael uvek znali da poštuju jedni druge, kao i žrtve oba naroda.

Srbija je jedna od zemalja u kojima gotovo da ne postoji antisemitizam, poručio je Vučić i istakao da to može da se vidi u svim gradovim, na licima ljudi i na ulicama.

Vučić je naveo da su otpočeti razgovori koji se tiču Starog sajmišta.

"Mislimo da formiramo, rekao bih, nešto što bi bio naš Jad Vašem, iako je Jad Vašem jedinstven, u kojem bismo govorili o srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama", rekao je predsednik Srbije.

Zahvalio je predsedniku Izraela na važnim porukama koje je izneo juče u Jasenovcu i poručio da Srbija ni na koji način neće zaboraviti "stravično stradanje, zločine i genocid nad našim narodom u NDH tokom Drugog svetskog rata".

Poručio je da Srbija poštuje sve žrtve, da nikada nikome neće dozvoliti da umanjuje i nipodaštava broj srpskih žrtava. Kako je istakao, neće nikome dozvoliti takvu vrstu manipulacije i boriće se za činjenice, istinu i poštovanje mrtvih da bi se sprečilo da se takve stvari ponavljaju u budućnosti.

Vučić je dodao da je Rivlina upoznao sa različitim gledištima na sukobe iz devedesetih godina, da neki akciju "Oluja" slave kao najveću pobedu, a mi je doživljavamo kao nesreću i tugu za naš narod. Istakao je da 4. i 5. avgusta Srbi tuguju zbog najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata.

Predsednik Srbije je dodao da je od izraelskog kolege mnogo toga čuo i naučio o situaciji na Bliskom istoku i izazovima sa kojima se Izrael suočava. 

"Analizirali smo naše odnose i dogovorili se kako i na koji način da formiramo mehanizme za komunikaciju, da brže i bolje zajednički reagujemo u interesu obeju zemalja", naveo je predsednik.

Zahvalnost Izraelu zbog stava o KiM 

Istakao je da je zahvalan Izraelu što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i poručio da će Srbija uvek podržavati postojanje i opstanak države Izrael i gajiti prijateljske odnose prema izraelskoj državi i narodu.

Vučić je objasnio da je tokom sastanka bilo reči o bilateralnim i ekonomskim odnosima, koji su dobri. Naveo je da je moguća veća trgovinska razmena i podsetio da veliki broj izraelskih kompanija posluje u Srbiji i smatra da je Srbija dobro mesto za investiranje.

"Želimo još veći broj firmi, bolju i uspešniju saradnju između dve zemlje, uvereni smo da možemo da pristupimo hrabrijem pozivu izraelskom turistima da dolaze u Srbiju i našim turistima da odlaze u Izrael u što većem broju", rekao je Vučić.

Dogovoreno je i aktiviranje mešovitog komiteta za saradnju, a sa srpske strane predvodiće ga ministri Nenad Popović i Siniša Mali.

Predsednik Srbije očekuje velike rezultate od te mešovite komisije koji se tiču sigurnijeg poslovnog okruženja i uveren je da ekonomska saradnja može biti dobra kao što je politička.

Podsetio je da će večeras u Zemunu, zajedno sa Rivlinom, prisustvovati ceremoniji imenovanja ulice Teodora Hercla, jednog od osnivača izraelske države koji je poreklom iz Zemuna.

Ukazao je da su Jevreji i Srbi kroz istoriju zajedno prolazili kroz sva stradanja u ratovima i posebno je izrazio zahvalnost istraživaču Holokausta Gideonu Grahfu, jer danas ne mogu da se sakriju istine o Jasenovcu.

Kada je reč o restituciji, Vučić je podsetio da je Srbija ispunila svoju obavezu i da je to važno.

"Mnogo više od bilo kakvog novca o odnosima između naroda treba da govori to kako se odnosimo prema prošlosti i kako rešavamo probleme", rekao je Vučić.

Još jednom je zahvalio Rivlinu i dodao da je tokom prve posete Izraelu 2014. godine od njega mnogo naučio i saznao. Poručio mu je da je uvek dobrodošao u Srbiju.

Prijateljstvo koje seže daleko u prošlost

Ruven Rivlin je rekao da se i Srbija i Izrael suočavaju sa potrebom da zaštite svoju nezavisnost.

Podseća da je prošle godine obeleženo 25 godina otkako su obnovljeni diplomatski odnosi, ali da prijateljstvo seže mnogo dalje u prošlost.

"Ponosan sam što sam prvi izraelski predsednik u Srbiji i bio bih počastvovan da vas ugostim u Jerusalimu", rekao je Rivlin zahvaljujući Vučiću na dobrodošlici.

Ukazao je da je Izrael danas snažna ekonomija i da je postala ekspert u raznim oblastima, od infrastrukture, preko poljoprivrede i energetike do kibernetike.

"Uz uspeh ide i odgovornost. Ponosni smo na veliki broj izraelskih investicija u Srbiji. Naša je želja da budemo pravi partner onima koji žele zajedno da napreduju. Bio bih zadovoljan da vidim kako jačamo saradnju. Složili smo se da se oformi zajednička ekonomska komisija i da potpišemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u što skorijoj budućnosti", naveo je Rivlin.

"Tragična priča srpskog i jevrejskog naroda u Holokaustu"

Izraelski predsednik je na konferenciji za novinare rekao i da su Jevreji došli na Balkan tokom postojanja Rimskog carstva kao izbeglice, da su ovde izgradili svoj dom, da su imali dobru, ali i strašnu istoriju.

"Ne može i ne sme da se zaboravi ono što se u Drugom svetskom ratu dogodilo. Mi smo kao pripadnici jevrejskog naroda propatili tokom Holokausta, svesni smo i patnje srpskog naroda", rekao je Rivlin ističući da se nada da će i mlađe generacije učiti o tragičnoj priči srpskog i jevrejskog naroda u Holokaustu.

Rivlin je zahvalio Vučiću na tome što je donet Zakon o restituciji jevrejske imovine.

"Mi to veoma cenimo i to svedoči o vrednostima, to je moralni zakon i treba da posluži kao model drugim zemljama", naveo je predsednik Izraela.

Istakao je da je jevrejska zajednica u Srbiji, iako mala, živa i da predstavlja most između dva naroda.

Komentarišući svečano imenovanje ulice po Teodoru Herclu u Zemunu, Rivlin je rekao da je i to prilika i mogućnost da se govori o zajedničkoj sadašnjosti i budućnosti.

"Nadam se da će moja današnja poseta pomoći da još više razvijemo saradnju", zaključio je Rivlin.

Ispred Palate "Srbija" Vučić je ranije danas svečano dočekao izraelskog kolegu uz počasni stroj garde i intoniranje himni dveju zemalja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво