Ljajić: Srbija nije drastično pogođena merama Prištine, ali reč je o principu

Carine koje je Priština uvela na uvoz voća i povrća su besmislene i sa stanovišta samih privremenih institucija, ocenjuje ministar trgovine Rasim Ljajić. Ističe da Srbija nije drastično pogođena tim merama, ali da je reč o principijelnom pitanju. Rešavanje pitanja Kosova, kaže Ljajić, mora da podrazumeva pre svega realizam u pregovorima.

Iako je Priština za najveći deo proizvoda povukla carine od 30 odsto koje je uvela 13. jula, predstavnici četiri zemlje regiona su na sastanku u Beogradu pozvali da hitno ukine namete na preostale proizvode.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da Srbija nije drastično pogođena tim merama, ali da je reč o principijelnom pitanju.

"Povrće od oko milion evra plasiramo na KiM i oko 800.000 do 900.000 evra voća. Za nas to nije veliki gubitak, ali je princip. Crna Gora, na primer, najmanje plasira, ali su bili u Beogradu jer je reč o principijelnom pitanju", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje šta će se desiti ako ne ukinu novouvedene carine, Ljajić odgovara da se nada da se to neće desiti jer je "ta mera besmislena i sa stanovišta samih privremenih institucija u Prištini", jer na KiM plaćaju cenu tih mera.

Ministar ističe da je Cefta donela velike koristi za svoje članice, i da je drugo izvozno tržište posle EU.

"Cefta je došla do nivoa da ne može da stoji na tom mestu. I Vučić je tokom Berlinskog procesa govorio o tome – ili regresija ili dalji proces ekonomske integracije", naveo je Ljajić ističući da kamioni tokom uvoza čekaju pet puta više nego kada se uvozi iz bilo koje zemlje EU.

Kada je reč o statusu Kosova i Metohije, Ljajić kaže da stvari moraju da se pomere sa mrtve tačke zbog ljudi koji tamo žive.

"Svaki sledeći predlog je, ako pogledate kroz istoriju, gori od prethodnog. Svaki naredni predstavnik Albanaca bio je radikalniji", naveo je Ljajić.

Ukazao je da se nije pregovaralo sa onima sa kojima se moglo i da se za svaki predlog, od autonomije do podele, smatralo da je izdaja interesa.

"Treba sve staviti na sto. Mislim da je podela dobro ali zakasnelo rešenje. Pregovaračka pozicija je sve slabija i što više odlažemo, biće sve gore", smatra Ljajić. 

"Zukorlić opasniji od Ugljanina"

Reakcije najviših zvaničnika, pa i ministra Ljajića, izazvali su potezi i izjave Sulejmana Ugljanina prethodnih dana, između ostalog, da srpsko rukovodstvo nije i bošnjačko. Muamer Zukorlić je rekao da su se Ugljanin i Ljajić dogovorili da prvi regrutuje patriotske, odnosno antisrpske glasove, a drugi prosrpske za predstojeće izbore za nacionalne savete.

Ljajić je rekao da on nikada ne bi tako nešto osmislio i da je Zukorlić opasniji za narod od Ugljanina.

"On zna da smo mu mi glavna prepreka da od Sandžaka napravi svoje privatno vlasništvo", naveo je Ljajić.

Ljajićeva stranka podnosi inicijativu da ulica u Novom Pazaru nosi ime preminule predsednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović.

Ministar očekuje da će biti različitih reagovanja zbog te inicijative, i to uglavnom negativnih, ali da je Hatidža Mehmedović to zaslužila jer se borila za one koji su izgubili porodicu, za istinu i pozivala na toleranciju, bez i trunke mržnje u svojim nastupima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара