Vučić: Nećete razgraničenje? A za 40 godina ćemo braniti Vranje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da ćemo za 20 godina, ako ne budemo rešavali pitanje Kosova i Metohije, izgubiti sve.

"Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas. U obraćanju koje ću imati sve podatke ću izneti", rekao je Vučić u odgovoru na pitanje kako vidi otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba iz južne pokrajine i stradanja kulturne baštine.

Vučić je primetio da je najbolji odgovor na to već sadržan u novinarskom pitanju – a zar se to danas ne dešava i dodao da svetske sile i strane službe imaju istu takvu argumentaciju zašto neće etničke granice.

"Valjda je bolje nešto, nego ništa", rekao je predsednik i primetio da crkva, iako neće etničke granice, hoće da joj lažna "kosovska država" isplati 650.000 evra.

I mnogi drugi, posebno politički protivnici, zapravo neće nikakvo rešenje za Kosovo.

"Žele da danas budu sigurniji, a sutra? Šta ih briga...", rekao je Vučić nakon polaganja kamena temeljca za fabriku u Preljini.

Suština je, kaže, da njegovi protivnici pitanje Kosova zapravo vide kao najbolji "teren" za rušenje njegove vlasti.

Rekao je da će izaći u javnost sa predlogom ako oko nečega s nekim bude bilo moguće postići dogovor, pošto, kaže, s Albancima nije bilo moguće dogovoriti se.

"Neću još da odgovaram detaljno i temeljno, a svima u Srbiji i svetu ću odgovoriti. Nedvosmisleno ću reći koje su svetske sile i strane službe koje istu takvu argumentaciju imaju. Nećemo etničke granice, ali zato hoćemo da nam kosovska država, albanska država na Kosovu isplati 650.000 evra za našu crkvu. To hoćemo, od te nepostojeće države", primetio je Vučić.

Najavio je da će o svemu tome govoriti drugi put i naglasio da, za razliku od drugih, neće "pilatovski" da pere ruke.

Istovremeno je naglasio da neće nama niko da dâ niti podelu, niti bilo šta slično.

"Neće nama ništa da daju. Oni žele da onemoguće Srbiju da napravi uspeh, da se posveti svojoj budućnosti", rekao je predsednik Srbije.

Vučić odbacuje i optužbe da nije bilo rezultata u pregovorima sa Prištinom i da je izostao unutrašnji dijalog.

broj komentara 48 pošalji komentar
(četvrtak, 26. jul 2018, 10:18)
anonymous [neregistrovani]

Sada je pravo vreme da se posalje pismo

Sada je pravo vreme da pošaljemo ono pismo Briselu, napisano povodom referenduma u Kataloniji. Tada je spasao Španiju od raspada time što je stavio pismo u foku, ali sada treba braniti Vranje.

(četvrtak, 26. jul 2018, 10:14)
anonymous [neregistrovani]

A sta je sa Briselskim sporazumom?

Šta kažu naši prijatelji iz EU, koji su inače garanti sporazuma? Šta će preduzeti? Je li to bila šarena laza za nas?

(četvrtak, 26. jul 2018, 09:06)
Vlajko [neregistrovani]

Veliko je pitanje

I u bliskoj istoriji smo se razgraničili pa to nije važilo posle 45 godina.Ko garantuje da će novo razgraničenje važiti i sledećih 25 godina?Nema nikakvih garancija samo zamajavanje.A u međuvremenu ćemo, ovako ili onako, da priznamo Kosovo. Kada im daš prst oni hoće celu ruku, pa to se pokazalo još u drugoj polovini prošlog veka, sada su im apetiti veći, Vranje nije problem, problem će biti Niš.Ja sam da se zubi pokažu odmah i bez ustupaka.Jedno je kompromis i razumno popuštanje a drugo je mi njima sve a oni nama dva pedlja da imamo opravdanje.

(četvrtak, 26. jul 2018, 08:29)
anonymous [neregistrovani]

Eh, predsednice,

boj za Vranje je daleka i neizvesna buducnost! Ali, ako damo Kosovo i Metohiju kroz 3 godine cemo ratovati za Rasku (Sandzak), za 5 godina za Istocnu Srbiju, kroz 7 godina za Vojvodinu, a u osmoj godini za Dunav i Apatin! I gotovo da nas potom nece biti! Raspad Jugoslavije ukazuje na ovu istorijsku dinamiku. Zar Vam nije jasno, da Srbi vape za predsednikom koji je istorijski kratkovid a ne za Vama koji ste dalekovidi! Ne inatite se sa srpskim narodom! Bice nam svima bolje. Jer, Srbiji sada treba jedna velika pobeda(!) - pre svega moralna, koja ce pokrenuti ogromne bioloske i stvaralacke ljudske potencijale i doneti veliki preporod Srbiji! To je srpska istorija vec vise puta dokazala! Stanite na celo odbrane Srbije. Jer samo tako cete uci u vecnost. U protivnom sve nas ceka brzi propast i pustos.

(četvrtak, 26. jul 2018, 08:27)
anonymous [neregistrovani]

Врање се брани на Косову

А ако буде разграничења, ко то може да гарантује да нећемо ипак бранити Врање?

(četvrtak, 26. jul 2018, 08:11)
anonymous [neregistrovani]

Unutrasnji dijalog nije doneo rezultate

Pa sada slusamo unutrašnji monolog. Vranje se brani danas. Zato jacaj vojsku, traži prijatelje, ali ne one sa zapada, oni su pokazali šta su mislili 1999. I traži već jednom da se ispoštuje rezolucija 1244.

(četvrtak, 26. jul 2018, 07:57)
anonymous [neregistrovani]

Врање да, а Грачаница не?

Молим Председника да нам објасни како то Врање може да се брани, а Грачаница и Косовска Митровица не могу. Хвала.

(četvrtak, 26. jul 2018, 07:40)
anonymous [neregistrovani]

Ma kakvi....

Geopoliticka slika se menja a albanaca ni izbliza nema onoliko da bi bili pretnja. 50.000 mladih napusta Kosovo* mesecno, pitam se zasto?.

(četvrtak, 26. jul 2018, 06:30)
Gresni pop Milorad [neregistrovani]

Kome se i zasto zuri?

U narodu se kaze- Sto je brzo to je i kuso. Zasto zurit. Ako se nekome zuri neka ide sam tamo de je posao i ne treba mu stajati na putu ali nikako ne treba sa njim ici. Medjutim, mozda postoji i druga strana price za koju malo ko zna. Ali ono sto svakako zacudjuje jeste cinjenica da vecina javnosti podrzava koncept "zamrznutog konflikta" jedino mali broj forsira neko resenje koje kako mi se cini nama ne nudi skoro nista. Zauzvrat se u javnosti plasiraju price o mogucem ratu, pogorsanju ekonomske situacije, verovatnoce gubitka nekih teritorija u narednih 40 godina itd. Zasto? Sta stoji iza svega toga? Koji su razlozi zurbe?

(četvrtak, 26. jul 2018, 01:36)
anonymous [neregistrovani]

Nikada

Ne treba pristati ni na kakve podele base zemlje. Niti dati bilo kakvo priznanje I dozvolu.