Ugljanin: Ana Brnabić nije bošnjački premijer

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin poručio da Ana Brnabić nije bošnjački premijer i dodao da su i predsednik Republike i drugi zvaničnici samo "privremeni" predstavnici vlasti Srbije dok se ne završe pregovori sa Prištinom.

Sulejman Ugljanin je, na pres-konferenciji u Novom Pazaru, odbacio primedbu premijerke da je pozivom Bedžetu Pacoliju da poseti Novi Pazar izašao iz okvira nadležnosti BNV-a i uzvraća da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima".

Lično će, kaže, otići kod "kosovskog ministra spoljnih poslova" Bedžeta Pacolija da mu zahvali što je pokazao dobru volju da dođe u Novi Pazar.

"Kosovo je priznalo 147 država. Mi kada bismo bili država, ja bih ga sada priznao, ali nismo država", rekao je Ugljanin upitan da li BNV priznaje Kosovo kao državu.

Povodom odluke Vlade da ne dozvoli posetu Pacolija, Ugljanin je rekao da je taj poziv upućen u skladu sa članom 6 Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina.

Dodao je i da "Ana Brnabić i njene kolege šire dezinformacije" i da bi zbog toga premijerka trebalo da se izvini, te da je BNV najviše političko i predstavničko telo bošnjačkog naroda u Sandžaku, Srbiji i Crnoj Gori.

"BNV je izabran na direktnim, neposrednim izborima, na isti način i pod istim uslovima na koji se bira predsednik Srbije", rekao je predsednik BNV-a.

Kaže da Bošnjaci uvažavaju slobodno izraženu volju srpskog naroda, ali da Ana Brnabić "nije bošnjački premijer".

"Niti Vučić, niti Dačić, niti Vulin. Oni su nešto drugo, oni se biraju u ostatku Srbije, izvan granica Kosova. To su privremeni organi Republike Srbije, kao što je BNV privremeni organ Bošnjaka dok se reši status Sandžaka i status Bošnjaka. Imamo ravnopravan odnos", kaže Ugljanin.

Za državne organe Srbije rekao je da su privremeni "dok se ne završe razgovori između Kosova i Srbije", dok se ne završe razgovori između Bošnjaka i Srba i dok se ne reši status Sandžaka.

Pozvao je EU, OEBS, UN i Savet bezbednosti UN da hitno razmotre "izrečene pretnje i realne opasnosti po Bošnjake", te zatražio od EU da u najhitnijem roku organizuje razgovore predstavnika bošnjačkog naroda u Srbiji i predstavnika srpske države da se, kako je naveo, razreše odnosi.

Naveo je i da će BNV Ustavnom sudu Srbije podneti ustavnu žalbu sa ciljem da se hitno van snage stave dva manjinska zakona – Zakon o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, za koje kaže da umanjuju stečena prava nacionalnih manjina.

"Mislim da će naša ustavna žalba odložiti oba zakona i izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina. Mislim da nema izbora", rekao je Ugljanin i odbacio navode da je sve u vezi sa tribinom na koju je pozvan Pacoli bilo u funkciji kampanje za predstojeće izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Upitan da li ga je iznenadila reakcija srpskih vlasti, Ugljanin je rekao da su "svi privremeni organi Srbije dokazani neprijateljski organi prema Bošnjacima".

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара