"Kipar pozdravlja napredak Srbije na putu ka EU"

Predsednik parlamenta Kipra Demetris Siluris izjavio je da Kipar pozdravlja napredak koji je Srbija zabeležila u procesu evropskih integracija i izrazio uverenje da će intenziviranjem tempa reformi naša zemlja postati deo Evropske unije.

Demetris Siluris je na Posebnoj sednici Skupštine Srbije rekao da za Kipar priključenje Srbije EU predstavlja preduslov za učvršćivanje stabilnosti na Balkanu koja je povezana sa bezbednošću u čitavoj Evropi.

"Takav stav podržavamo u institucijama Evropske unije i u tom kontekstu uvek ćete imati iskrenog i nesebičnog ambasadora koji veruje da budućost Srbije ne može biti drugačija nego evropska", rekao je Siluris u parlamentu.

Poručio je da će Kipar biti na raspolaganju kada je reč o usaglašavanju Srbije sa evropskim tekovinama.

"Znamo da ovaj predintegracioni period predstavlja mukotrpan proces, ali uzimajući u obzir značajan napredak uveren sam da će ponosan narod i rukovodstvo Srbije vrlo brzo intenziviranjem tempa reformi vaša zemlja postati deo EU", podvukao je Siluris.

Prema njegovim rečima, Srbija može da se osloni na Kipar i po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jer ta zemlja ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

"Osnov za rešavanje pitanja KiM predstavlja Rezolucija 1244 iz 1999. godine. Dok je ova rezolucija na snazi i u odsustvu postizanja obostranog prihvatljivog rešenja po pitanju statusa te teritorije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nezakonito", poručio je Siluris.

Kaže da za njega obraćanje u srpskom parlamentu predstavlja posebnu čast i privilegiju i da njegov dolazak predstavlja ostvarenje želje da na svaki način doprinese jačanje izuzetnih i bratskih odnosa koji sežu u doba Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih.

"Sa Srbijom delimo duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske veze koje su dodatno ojačane našom zajedničkom posvećenošću i principima demokratije pravde i mira", zaključio je Siluris.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара