Nastavljena rasprava o dva zakona iz oblasti zdravstva

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o ljudskim tkivima i ćelijama, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o presađivanju organa sa ključnom novinom da svaki građanin može da bude davalac organa, ako se tome ne usprotivi tokom života, ili ukoliko se tome ne usprotive članovi njegove porodice.

Poslanici vladajuće većine objašnjavaju da će se na ovaj način povećati donacija organa, kao i povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanjenje liste čekanja.

Opozicija nema jedinstven stav po tom pitanju. Demokrate kažu da će zakon podržati, dok radikali ukazuju da se Predlogom zakona o presađivanju organa krše ljudska prava.

Na predložene zakone o presađivanju organa i ljudskim tkivima i ćelijama, kao i na izmene Zakona o psihoaktivnim supstancama podneto je oko 800 amandmana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da procedura transplatacije počinje tek kada članovi porodice daju saglasnost i istakao da su se u javnosti pojavile informacije koje nisu tačne.

"Ja mislim da stvarno više nema te dileme da kad jedan od navedenih članova kaže ne – nema saglasnosti. Da razjasnimo još jednu stvar da građani znaju, pošto sam video da se potencira na tome, da vi možete nekoga da odredite da bi njegov organ mogao da odgovara nekom drugom... procedura počinje tek kada neko da saglasnost", rekao je Lončar u Skupštini Srbije.

Objasnio je da ne može da se zna da li nekome odgovara organ dok se ne uradi tipizacija, te da nije dovoljno da se zna samo krvna grupa.

"Molim vas da razjasnimo to, molim vas da se ne plaše ljudi... kao našli su nekoga da ima istu krvnu grupu i daće mu organ. Procedura počinje tek posle saglasnosti, pre toga niko ne može uzme nekom organ i da uradi tipizaciju", rekao je ministar.

Još jednom je rekao da je dovoljno, ako neko ne želi da bude donator, da na papiru to i napiše ili da u Zavodu za biomedicinu da izjavu.

"Neko je pominjao notare i troškove. To nema nikakve veze. Vređajte me koliko god hoćete, ja vam neću odgovarati ništa, ovde se radi o ljudskim životima, a oni su mi važniji od vaših uvreda", poručio je Lončar.

Ministar je ranije rekao i da Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa pruža mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani, u pisanom ili usmenom obliku, darivanje svojih organa kao i mogućnost porodici da to učini ukoliko se umrli član o tome nije izjasnio.

Jedna od novina tog predloženog zakona, prema Lončarevim rečima, jeste pojednostavljenje postupka davanja pristanka za presađivanje organa, uz izbegavanje nepotrebnih finansijskih troškova vođenja registra, odnosno uvodi se zabrana o darivanju ljudskih organa davaoca.

Ministar je naveo da je bilo potrebno da se ta oblast sistemski potpuno uredi, odnosno da se utvrde uslovi o postizanju standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje i uslova rada i načina organizacije zdravstvenog sistema, kako bi se postigla visoka zaštita ljudskog zdravlja.

Kaže i da zakon donosi precizno definisanje zdravstvenih institucija i ustanova za obavljanje poslova presađivanja, odnosno uzimanja organa i bolnica za darivanje organa.

Lončar je rekao i da će se doneti nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama I postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a da nadzor nad sprovođenjem zakona ostati u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

Kada je reč o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivu, ministar je rekao da donosi pojednostavljene procedure izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i jedinstveni infortmacioni sistem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво