Bilateralni sastanci Dačića na marginama samita u Meksiku

Na marginama 13. skupa na vrhu Pacifičke alijanse, koji se održava u Meksiku, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je radni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Čilea Robertom Ampuerom Espinosom. Na odvojenom sastanku Dačić je razgovarao i sa šefom peruanske diplomatije Nestorom Popolisio Bardalesom.

U sadržajnom i prijateljskom razgovoru, Ivica Dačić i Roberto Ampuero Espinosa dali su pozitivnu ocenu trenutne bilateralne saradnje i saglasili su se da je potencijal za njihov dalji razvoj, pre svega na polju privredne saradnje, veoma veliki. 

Šef srpske diplomatije zahvalio je sagovorniku na principijelnoj poziciji Čilea u poštovanju principa teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, kao i na istrajnom i čvrstom stanovištu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. 

Dvojica ministara razmenili su mišljenja i stavove o najvažnijim spoljnopolitičkim izazovima sa kojima se obe države sučeljavaju, kao i o značaju i benefitima pridruženog članstva Srbije Pacifičkoj alijansi – regionalne platforme pre svega okrenute unapređenju privredne saradnje.

Ministar Dačić je u cilju daljeg unapređenja prijateljskih veza pozvao čileanskog kolegu da poseti Srbiju.

Dačić sa šefom diplomatije Perua

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, na marginama 13. samita Pacifičke alijanse, sastao se i sa šefom peruanske diplomatije Nestorom Popolisio Bardalesom.

U sadržajnom razgovoru, dvojica ministara zajednički su konstatovali neophodnost rada na jačanju bilateralnih veza u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Saglasili su se da veoma dobra saradnja između Srbije i Perua u prošlosti, potvrđuje i postojanje potencijala za razvoj bilateralne saradnje.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornika i sa procesom reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije.

Ministri Dačić i Bordales razmenili su mišljenja i o najvažnijim spoljnopolitičkim temama, dodaje se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar