Brnabićeva sa predstavnicima Instituta Ist–Vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Sjedinjenim Američkim Državama radnom večerom sa predstavnicima Instituta Ist–Vest u Njujorku.

Institut Ist–Vest je globalna mreža istaknutih političara, lidera, poslovnih ljudi, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice. Predsednik Instituta je Kameron Manter, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji.

U razgovoru sa predsednikom i članovima Instituta, premijerka Brnabić predstavila je aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji i prioritete Vlade, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabićeva je istakla da je u protekle tri godine Srbija značajno transformisala svoju ekonomiju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji i priznanja relevantnih i kredibilnih međunarodnih institucija.

"Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koja je započeta u mandatu prethodne vlade, a koju je nastavila vlada koju ja vodim, Srbija danas ima stabilnu ekonomiju", naglasila je Brnabićeva.

Prošle godine Svetska banka proglasila je Srbiju liderom u sprovođenju reformi u jugoistočnoj Evropi, i povećan je kreditni rejting Srbije.

Brnabićeva je posebno izdvojila da je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija: samo u prvih pet meseci ove godine, neto priliv direktnih stranih investicija iznosio je više od 1,1 milijardu evra, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Povećan izvoz IT usluga 

Ona je takođe izdvojila trend povećanja izvoza u ovoj godini, pre svega izvoz IT usluga, koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za čak 33 odsto.

"Prioriteti ove vlade su digitalizacija i obrazovanje", istakla je Brnabićeva i dodala da su oni ključni za dugoročno održivi razvoj celog društva.

"Upravo zato, naš fokus je na investicijama koje pokreću inovacije, istraživanje i razvoj. Digitalizacija nije samo IT, ona je naša šansa da modernizujemo i ekonomiju i celo društvo. Modernizacijom obrazovanja, želimo da stvaramo mlade generacije koje znaju kako da misle i ne plaše se da iskažu svoj stav. Želimo da stvaramo generacije koje će biti spremne za međunarodno tržište rada i koje će prihvatiti koncept celoživotnog učenja, koji stvara uspešne pojedince, koji onda kreiraju uspešno društvo", naglasila je Brnabićeva u razgovoru.

Da bi se podstakli mladi da se oprobaju u biznisu, od oktobra stupa na snagu uredba koja sve one koji osnuju firmu odmah posle završetka srednje škole ili fakulteta oslobađa plaćanja poreza i doprinosa državi u prvih godinu dana rada firme.

"Ukoliko firma bude uspešna, država će kasnije naplaćivati porez, a ukoliko firma ne izdrži test tržišta, naveli smo mlade ljude da pokušaju, što je jako važno, s obzirom na to da želimo da gradimo preduzetničku kulturu u Srbiji, koja podrazumeva da se ne plašite pokušaja i da vas prvi neuspeh neće zaustaviti u karijeri", istakla je premijerka.

Jačanje elektronske uprave 

Predsednica Vlade rekla je da su postignuti značajni rezultati u jačanju elektronske uprave.

"Moderna e-Uprava, koja je u službi svih građana i privrede, simbol je modernizacije društva i snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i promeni paradigme, u kojoj su državni službenici u funkciji građana, a ne obrnuto", istakla je premijerka.

"Borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava ostaju među prioritetima Vlade, jer nam je cilj stvaranje boljeg društva za sve građane Srbije i predvidivih uslova poslovanja, kako za strane, tako i za domaće kompanije", zaključila je predsednica Vlade.

"Nastavljamo da radimo na unapređenju sveukupnih uslova poslovanja, smanjivanju administrativnih barijera, unapređenju poslovne klime i daljem osnaživanju ekonomije i poboljšanju uslova za rad. Želimo da se naša ekonomija više oslanja na moderne tehnologije i inovacije i da radimo na povezivanju nauke i privrede", dodala je ona na sastanku.

"Da bismo postigli da naš rast bude dugoročno održiv, posebnu pažnju posvećujemo kulturi, jer je ona osnova za razvoj svake nacije i očuvanje identiteta", dodala ja Ana Brnabić u razgovoru.

Brnabićeva u SAD do 26. jula 

Ana Brnabić od danas do 26. jula boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, što je njena prva poseta toj zemlji u svojstvu predsednice Vlade.

Premijerka Brnabić će u Vašingtonu biti domaćin svečanosti u Kongresu SAD, koja će biti održana povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Zajedno sa premijerkom, svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Ivica Dačić.

Taj jubilej biće obeležen nizom manifestacija, koje će u glavnom gradu SAD biti održane od 25. do 28. jula.

Brnabićeva će u Njujorku i Vašingtonu imati više susreta sa američkim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima međunarodnih institucija i kompanija koje imaju sedište u toj zemlji. Razgovaraće i sa predstavnicima naučne i poslovne zajednice.

Tokom posete SAD, predsednica Vlade sastaće se sa ministrom finansija SAD Stivenom Mjučinom i sa predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom.

Tokom boravka u Vašingtonu, Brnabićeva će se sastati sa kongresmenima Tedom Poeom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima srpskog Kokusa.

Predsednica Vlade razgovaraće i sa senatorom Džejmsom Rišom, kao i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Potkomiteta za Evropu u Američkom senatu i senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata.

Ona će u Njujorku posetiti Naučni centar "Tesla", neprofitnu nevladinu organizaciju koja je nedavno uključena u registar istorijskih mesta države Njujork.

Ta organizacija promoviše obrazovanje i nauku i formirana je sa ciljem razvoja regionalnog naučno-tehnološkog centra na Long Ajlendu. Taj centar otkupio je imanje na kome se nalazi Teslina laboratorija.

Premijerka Brnabić sastaće se u Njujorku i sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika, koje su osnovali preduzetnici srpskog porekla 2016. godine u Kaliforniji, kako bi podržali srpske startap kompanije širom sveta.

Ovo udruženje trenutno ima pet ogranaka – u San Francisku, Njujorku, Los Anđelesu, Beogradu i Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво