Predstavnici opozicije o kosovskom pitanju

Opozicija i može i mora da se usprotivi potpisivanju sporazuma s "nepostojećom državom Kosovo", smatra predsednik Dveri Boško Obradović, ali Anita Mitić iz Liberalno demokratske partije, nasuprot njemu, poručuje da je opoziciji bolje da se ne ujedinjava, ako će se ujediniti na protivljenju rešenja za Kosovo.

"Stavovi koji u ovom trenutku dolaze od građanske opcije, podjednako su loši i podjednako opasni kao stavovi desnice", izjavila je Mitić za FoNet i napomenula da je opoziciji, zbog toga, bolje da na radi ništa kada je u pitanju Kosovo.

Ona ističe da je referendum o Kosovu važan, jer na taj način građani i građanke preuzimaju odgovornost za svoju budućnost, ali da bi trebalo voditi računa kako će on biti iskorišćen.

"Pitanje je da li će referendum da bude kampanja u kojoj ćemo da pozivamo na mržnju i na ubistvo Albanaca i kako ćemo sve da ih proteramo s Kosova, ili ćemo ljudima objasniti šta je realnost", objasnila je Mitić u serijalu razgovora Kvaka 23.

Za razliku od nje, Obradović najavu refenduma posmatra kao pokušaj Aleksandra Vučića da svoju odgovornost "za predaju Kosova i Metohije" narodu prebaci na leđa.

Prema njegovoj oceni, Vučićev problem "jeste kako prikazati izdaju kao prvorazredni patriotski čin".

Obradović je novinarki Tamari Skrozi rekao da sada ulazimo u završnu fazu "predaje" Kosova i Metohije, u kojoj će predsednik sebe predstaviti kao velikog mirotvorca koji pravi kompromis i time omogućava budućnost naše dece.

"Sve nas koji poštujemo Ustav, Rezoluciju 1244, koji smo protiv pravno obavezujućeg sporazuma s nepostojećom državom Kosovo, koji smo protiv davanja Kosovu stolice u UN", kako predviđa Obradović, "proglasiće za remetilački faktor, za nekoga ko izaziva haos, maltene za izdajnike države".

Baš kao što se u pregovorima rukovodstava Beograda i Prištine ne nazire nikakav kompromis, srpska opozicija tradicionalno je podeljena po pitanju dalje sudbine Kosova.

Slično je verovatno i sa građanima Srbije, onima o čijoj se budućnosti odlučuje na pregovorima u Briselu, a koji i dalje nisu obavešteni šta su crvene linije, šta je minimum prihvatljivog i o čemu bi oni jednog dana uopšte trebalo da se izjašnjavaju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. jul 2018, 13:04) - anonymous [neregistrovani]

Mir i Rat

Rat nije zavrsen dok smo pod okupacijom. Okupacija nije zamrznuta dok je okupacija. Jedina opcija je odloziti poslednju bitku dok ne dodje bolja prilika. To oni znaju i mi znamo. Njima se zuri da nas proteraju sa Kosova, makar sa potpisom. Mir nemoze biti ostvaren ni sa potpisom, mnogo puta se svet u to uverio. Niko nije za rat, ali ako te neko napadne i pritisne, nemas druge sanse nego da se branis. 

(nedelja, 22. jul 2018, 20:09) - Milan Savić [neregistrovani]

Mir

Ako već znaju kako može da se reši problem, zašto ne izadju sa rešenjem i predstave javnosti, nego samo znaju da kritikuju.

(nedelja, 22. jul 2018, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

manipulacija ratom

Odbijanje da prizna nezavisno Kosovo, ne znaci rat, vec održavanje postojećeg statusa Kosova. Srbija ne treba da ratom uspostavi vlast na Kosmetu, ali mora biti spremna da vojno interveniše ukoliko Srbma na Kosovu bude ugrožena bezbednost. Srbija ne sme dozvoliti kosovsku oluju.

(nedelja, 22. jul 2018, 18:41) - Mira [neregistrovani]

Komentar

Nerealisticna verovanja opozicije. Ako je njima do rata gradjanima Srbije sigurno nije. Niko od nas nije blesav da posalje svoje muzeve, sinove, bracu u rat.