"Zločin u Starom Grackom mrlja na obrazu međunarodne zajednice"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, povodom 19 godina od mučkog ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, saopštio da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.

Marko Đurić zahteva od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini da prekinu zaveru ćutanja o zločinima. 

"Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koji nečinjenjem zapravo štite teroriste, zahtevam da prekinu zaveru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji'', naveo je Đurić, ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je dodao da porodicama stradalih nije potrebno ničije licemerno odavanje pošte žrtvama i fotografisanje predstavnika Prištine kraj spomen obeležja, već odlučna akcija koja će dovesti do hapšenja i kažnjavanja počinilaca.

Napomenuo je da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti bilo i jeste uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

"Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu", istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Slavica Popović: Neću odustati od pravde, hvala Srbiji

Za masakr u Starom Grackom ni posle 19 godina niko nije odgovarao, a Slavica Popović iz Gračanice, koja je 23. jula 1999. izgubila brata, oca i dva strica, kaže da ona i njena porodica nikad neće odustati od pravde.

"Dok sam živa neću odustati", rekla je Popović za Radio-televiziju Gračanica podsetivši da je Euleks prošle godine obustavio istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko.

Istovremeno, Popovićeva je zahvalila, između ostalog, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i predsedniku Odbora za KiM Milovanu Drecunu za podršku koju pružaju porodicama stradalih i za to što ne zaboravljaju zločine nad Srbima.

"Goraždevac, Niš ekspres, ubistva u Orahovcu, novinari... Sada je drugačije, mnogo se češće pominje", primetila je Popovićeva.

Dodala je da sutra neće biti na parastosu žrtvama u Starom Grackom, već da će obeležavanju godišnjice prisustvovati u Spomen sobi u Beogradu.

"Godinama tražim pravdu za svoje najmilije, koji su tog dana otišli u žetvu sa rođacima, komšijama i niko se živ nije vratio. Obratila sam se svim nadležim institucijama da se pronađu počinioci tog monstrouznog zločina i dobijala negativne odgovore. Sada jedino verujem državi Srbiji, koja je uz nas i podržava da istrajemo u traženju pravde", rekla je Popovićeva, navodi Radio-televizija Gračanica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво