Jović: Sve više razumevanja za argumente Srbije

Zamenik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović navodi da je, u pregovorima sa Prištinom, primetno da se argumentacija srpske strane prihvata sa sve više razumevanja i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

Damjan Jović je naveo da se svet menja i da ovo više nije 1999. godina, što, kako dodaje, u Prištini i dalje nisu u stanju da shvate.

"Oni zapravo sebe dovode u situaciju da naprave sličnu grešku koju smo mi napravili 1989. godine kada nismo shvatili značaj globalnih promena i kakve one posledice mogu imati po nas", rekao je Jović na Omladinskom forumu Vlasina.

Zamenik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, u okviru radionice pod otvorenim nebom, polaznike kampa upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i nastojanjima Beograda da u dijalogu dođe do kompromisnog rešenja koje bi regionu garantovalo trajnu stabilnost, a Srbiji mogućnost za nastavak ekonomskog napretka.

Prema njegovim rečima, pregovaračke pozicije Beograda i Prištine su toliko udaljene da je mogućnost za suštinski dogovor zaista veoma mala, ali primetno je da se argumentacija srpske strane, u pravcu toga da nije moguće poniziti Srbiju i ponuditi joj ništa za sve, sa sve više razumevanja prihvata i od strane onih koji su glavni sponzori kosovske nezavisnosti.

Dijalog sa Prištinom je, prema njegovim rečima, doneo dva važna rezultata – činjenicu da, dok se razgovoralo, nije bilo bilo primera većeg međuetničkog nasilja sa smrtnim ishodom, kao i činjenicu da je učešće u dijalogu omogućilo poslednjih godina državi da se pod smanjenim pritiskom bavi rešavanjem drugih važnih pitanja, pre svega ekonomskom konsolidacijom.

"U trenutku kada se Srbija na osnovu svih relevantnih parametara uspravlja i oporavlja, nama svakako ne odgovara nikakva destabilizacija prilika i životno smo zainteresovani da se očuvaju mir i stabilnost, prvenstveno imajući u vidu ekonomske parametre i demografsku situaciju", rekao je Jović.

Upozorio je da ozbiljan potencijal za destabilizaciju proističe iz katastrofalne socijalno-ekonomske situacije na samom Kosovu i Metohiji, dodavši da Beograd čini sve kako bi se bilo kakav nasilni scenario izbegao i sprečio.

U razgovoru sa polaznicima kampa, koji okuplja studente iz svih delova Srbije, tema je bila i značaj Kosova i Metohije za viševekovnu izgradnju i očuvanje srpskog nacionalnog etosa.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podržala je organizovanje manifestacije Omladinski forum Vlasina tako što je platila troškove puta grupi učesnika sa Kosova i Metohije. Reč je o grupi studenata sa Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво