Gojković: Mudrom politikom sprečiti sukobe

Svečano je obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira. Srbija sama bira svoju budućnost, polazeći od naših nacionalnih i državnih interesa, poručila je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Maja Gojković je na svečanosti u Požarevcu istakla da se mudrom politikom mora misliti na generacije koje dolaze i sačuvati zemlja od bilo kakvih sukoba.

"Zato, predsednik Srbije Alksandar Vučić, uz podršku Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije, hrabrom i odgovornom politikom, nastoji da stvori pretpostavke za bolju budućnost za nova pokolenja. Ne želimo da buduće generacije učinimo taocima naše nespremnosti i nesposobnosti da rešavamo konflikte i probleme, koje smo mi nasledili, a koji su uticali na našu mogućnost da u potpunosti iskoristimo naše razvojne potencijale", naglasila je Gojkovićeva, saopšteno je iz parlamenta.

Maja Gojković je navela da se danas, kada se obeležava ova značajna godišnjica, istovremeno slavi mir i dodala da smo "svi svesni koliko je mir potreban i našoj zemlji, regionu i čitavoj Evropi".

"Zato, o ratu ne želimo da govorimo ni onda kada preteće tonove, za koje smo mislili da su deo nepovratne prošlosti, ponovo čujemo u regionu. Našu zemlju i narod nastojaćemo da sačuvamo od bilo kakvih sukoba", istakla je Gojkovićeva i napomenula da je to neophodno i da bismo mogli da nastavimo sa privrednim razvojem i da bi građani Požarevca, Braničevskog okruga, i građani u svakom delu Srbije, svake godine osećali boljitak.

Gojkovićeva je naglasila da istorija naše zemlje i ovog regiona nikada nije bila ni laka ni jednostavna i da se Srbija i danas, kao i pre tri veka, nalazi na vetrometini između zapada i istoka, kao i da se neretko čuju glasovi da bi trebalo da se opredeli za jednu ili drugu stranu.

"Naš odgovor je jedini moguć – Srbija sama bira svoju budućnost, polazeći od naših nacionalnih i državnih interesa, uz želju da razvija saradnju sa svim našim prijateljima i partnerima. Mi, kojima su građani dali poverenje da vodimo zemlju u ovom trenutku, verujemo da je to jedini ispravan put, svesni i duboko poštujući sve žrtve koje su naši preci dali u borbi za stvaranje moderne i slobodne Srbije", istakla je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je dodala i da je Požarevac, kao mesto gde su velike sile tog vremena postigle mirovni dogovor, postao deo istorije ne samo Srbije i ovog regiona, već i čitave Evrope.

Gojkovićeva je ukazala da u sukobu velikih sila tog vremena za prevlast nad Balkanom, Srbija nije mogla da ima velikog uticaja, ali da je bila, kao i mnogo puta pre i posle, centar odigravanja istorijskih događaja, koji su oblikovali geopolitički prostor Evrope u celini, te da su odnosi hrišćanskih zemalja sa Otomanskom imperijom imali značajnog uticaja na srpski narod i njegov život, navodi se u saopštenju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 22. jul 2018, 19:31) - Maja [neregistrovani]

rat i mir

Moramo spreciti sukobe bilo kakve vrste,dosta je Srbiji ratovanja

(nedelja, 22. jul 2018, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Diplomatski

Diplomatski i na razne mirne nacine resavati probleme...

(nedelja, 22. jul 2018, 11:06) - sanja [neregistrovani]

mudro

Srbima nije manjkalo mudrosti! Uvek smo bili diplomate...

(subota, 21. jul 2018, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

paramonte

Samo se tako moze sacuvati mir.

(subota, 21. jul 2018, 21:22) - lama [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Svi treba da budemo svesni koliko je mir potreban i nama i celom regionu.

(subota, 21. jul 2018, 21:20) - mima [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Mudro i polako.

(subota, 21. jul 2018, 21:06) - sandra [neregistrovani]

mir

Do sada smo vodili mudru politiku i ocuvali mir i stabilnost. Tako moramo nastaviti i dalje.