Izraelski predsednik sledeće nedelje u Srbiji

Ruven Rivlin, predsednik Izraela tokom sledeće nedelje posetiće Srbiju, piše "Džeruzalem post".

Izraelskog predsednika će u Beogradu primiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Rivlin će se sastati i sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Rivlin će u Srbiji prisustvovati imenovanju nove ulice, koja će nositi ime Benjamina Zeeva (Teodora) Hercla, koga, iako je preminuo pre osnivanja moderne jevrejske države, smatraju ocem države Izrael.

Time će se, kako se navodi, obeležiti činjenica da su Herclovi roditelji rođeni i živeli u Zemunu u vreme kada je taj deo Beograda pripadao Habzburškoj monarhiji.

Džeruzalem post ukazuje da se taj događaj imati "poseban odjek, imajući u vidu skorašnja politička dešavanja u Izraelu".

Rivlin će u jednodnevnu posetu Srbiji stići u četvrtak ujutru, po završetku posete Hrvatskoj.

U Zagreb stiže u ponedeljak uveče, pratnji ministra privrede Elija Koena i ministra poljoprivrede Urija Ariela, zajedno sa trgovinskom i privrednom delegacijom iz Izraela.

Rivlin će se u Hrvatskoj sastati sa predsednicom te zemlje Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem i drugim tamošnjim zvaničnicima.

Predviđeno je da, tokom boravka u Hrvatskoj, poseti područje nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jasenovac.

"Logor koji su uspostavile ustaše 1941. godine, bio je poznat po nehumanosti i divljaštvu prema žrtvama", navodi Džeruzalem post.

List ukazuje da se broj ubijenih u Jasenovcu procenjuje od 600.000 do 1,4 miliona kao i da su različite istrage dolazile do zaključaka da je žrtava bilo manje od 100.000, ali da je generalno prihvaćeno mišljenje da je taj broj verovatno veći, a ne manji.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво