Pacolijev kabinet ogorčen zbog zabrane posete

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "izražava žaljenje i ogorčenje, zbog odluke beogradskih vlasti da se ne dozvoli poseta ministra Bedžeta Pacolija Novom Pazaru".

U saopštenju se navodi da su u Prištini "uvek postupali u skladu sa Sporazumom u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama".

"Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma iz Brisela i izaziva nepotrebnu tenziju da spreči posete visokih zvaničnika Kosova Srbiji", navodi se u reagovanju.

Ističe se da bi za vlasti u Prištini "bilo razumno da zadrže pravo na recipročne mere protiv predstavnika vlasti u Beogradu u skladu sa Sporazumom u Briselu, ali da su posvećene osnovnim pravima na slobodno kretanje ljudi, sve dok nisu zlonamerni".

Prištinska Gazeta ekspres prenosi da iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova poručuju da će o ovome obavestiti evropsku komesarku za spoljnu politiku Federiku Mogerini i druge međunarodne organe.

Kasnije danas, Pacoli je u pismu Sulejmanu Ugljaninu, izrazio, kako je naveo, "gnev", zbog vesti da je premijerka Srbije Ana Brnabić, prema njegovim rečima, "pretila" Ugljaninu i BNV-u.

Ugljanin je u pismu Pacoliju, kome se obraća sa "ministar vanjskih poslova Republike Kosovo", naveo da je "sa velikim žaljenjem" primio informaciju da je, kako je nazvao, "aktuelni srpski nacionalistički režim iz Beograda" sprečio njegov dolazak.

broj komentara 0 pošalji komentar