Beograd nije odobrio posetu Pacoliju

Najavljena poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru nije odobrena. Beograd je poslao negativan odgovor na taj zahtev, budući da po Unmik privremenom ustavnom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa je samim tim zauzet stav da se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija. Bošnjačko nacionalno veće otkazalo je svečanu sednicu i tribinu u Novom Pazaru.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da boravak Bedžeta Pacolija kao ministra spoljnih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Vlada Republike Srbije nije odobrila dolazak i svaki pokušaj njegovog dolaska bi bio ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija jeste", istakao je Vulin.

Zamolio bih, dodao je, da se ne prave nikakve paralele sa ponašanjem prištinskih vlasti.

"Nemojmo zaboraviti, mi smo država, međunarodno priznata država, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Nemojmo da pravimo nikakve paralele. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244 ni odgovarajućim dokumentima Unmika nije predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova", rekao je Vulin.

Bedžeta Pacolija je u svojstvu ministra spoljnih poslova u Novi Pazar pozvao Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.

Premijerka Ana Brnabić je upozorila čelnike BNV-a da poštuju zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić smatra da bi poseta narušila stabilnost novopazarskog kraja. "Tipična balkanska politika, koja je sadržana u sintagmi 'inaćenje na vlastitu štetu'. Ne vidim drugi smisao posete, poziva", rekao je Ljajić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smatra neprihvatljivim poziv koji je BNV uputilo direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, uz najavu dolaska Bedžeta Pacolija u Novi Pazar u svojstvu zvaničnika nepriznatih prištinskih vlasti. 

U međuvremenu, Bošnjačko nacionalno veće otkazalo je svečanu sednicu i tribinu u Novom Pazaru na kojoj je danas trebalo da govori Bedžet Pacoli. Svi događaji planirani za danas su otkazani, rečeno je Fonetu u BNV-u. 

Mediji su ranije preneli da bi Pacoli mogao danas da boravi u Novom Pazaru, ali jedino u privatnoj poseti i u svojstvu običnog građanina. 

Međutim, prištinski portal Indeks onlajn piše, pozivajući se na izvore iz Pacolijevog ministarstva, da je on odustao od današnje posete Novom Pazaru.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво