Gojkovićeva sa ministarkom spoljnih poslova Surinama

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa ministarkom spoljnih poslova Surinama Ildiz Deborom Polak Bejl i tom prilikom zahvalila na donošenju odluke o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, koja je, kaže, zasnovana na poštovanju Povelje UN i Rezolucije 1244.

Maja Gojković je naglasila da je takva odluka izraz prijateljstva i da će nesumnjivo doprineti bližim odnosima i unapređenju saradnje između Srbije i Surinama, navodi se u saopštenju.

Ukazala je i na tradicionalno dobre odnose dve države, koji su uspostavljeni gotovo od samog početka samostalnosti Surinama i traju 40 godina.

Srbija je posvećena dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja, ukazala je Gojkovićeva i napomenula da ni pet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština.

Predsednica srpskog parlamenta zahvalila je što Surinam nije glasao protivno interesima Srbije prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član organizacije Unesko i ukazala na težak položaj srpske kulturne baštine.

Kako saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja bilateralnih odnosa, Gojkovićeva je uputila poziv predsednici Parlamenta Surinama Dženifer Simons za posetu Srbiji.

Gojkovićeva je ukazala na mogućnost saradnje radnih tela u oblasti spoljnih poslova i u drugim oblastima od obostranog interesa, u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija.

Ministarka spoljnih poslova Surinama je istakla da su dve zemlje uspostavile dobre osnove za saradnju i da postoji obostrana želja za unapređenje odnosa u različitim oblastima i snažno prijateljstvo.

Ildiz Debora Polak Bejl je naglasila da kada je reč o KiM, Surinam smatra da je važno poštovanje Rezolucija Saveta bezbednosti UN, da se zalaže za mirno rešavanje konflikata, kao da iako se ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja i podržava dijalog koji se vodi.

Šefica surinamske diplomatije založila se za razvoj parlamentarne saradnje dve države, ističući da su parlamentarci te zemlje zainteresovani za jačanje veza i saradnju među odborima u svim onim oblastima od zajedničkog interesa dve zemlje, kao što su poljoprivreda, turizam i odbrana.

Gojkovićeva i ministarka spoljnih poslova Surinama razgovarale su i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje, kao i o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i na drugim poljima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво