Brnabić: Povećan broj usluga koje se dobijaju elektronski

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu u Gruziji, istakla da je digitalizacija jedan od ključnih prioriteta Vlade, pre svega u oblastima javne uprave, ekonomije i obrazovanja.

Premijerka Srbije je navela i da se Srbija ubrzano transformiše u modernu zemlju koja želi građanima i privredi da omogući transparentne, lako dostupne i efikasne javne usluge.

"Posebno želim da istaknem da smo u implementaciji pojedinih standarda otvorenih podataka, ispred propisanih standarda EU", naglasila je predsednica Vlade.

Kaže da je Srbija u prethodnih godinu dana povećala broj usluga koje građani i privreda elektronskim putem mogu da dobiju od državnih institucija i administracije.

"Građani moraju da budu u fokusu javne administracije i da imaju najbolje i efikasne usluge. Mi smo tu zbog građana, a ne obrnuto", istakla je Brnabićeva i dodala da se tim principom rukovodila još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Ona je naglasila da je Vlada posvećena izgradnji sistema otvorenih podataka jer se na taj način smanjuje korupcija, povećavaju se konkurentnost i transparentnost i jača poverenje između države, građana i privrede.

"Elektronska uprava je najbolji mehanizam za smanjenje korupcije", istakla je premijerka. 

Branabićeva je istakla da je Kancelarija za IT i eUpravu, koja je pri Kabinetu predsednice Vlade, već u prvoj godini postojanja osvojila Nagradu za razvoj informacionog društva, koju dodeljuje Svetski samit o informacionom društvu, i to u konkurenciji od 685 prijavljenih projekata širom sveta. 

Premijerka je u obraćanju naglasila važnost i neophodnost dobre pravne regulative u toj oblasti. 

Govoreći o konkretnim projektima, Brnabićeva je istakla da je među najvećim olakšicama za građane i privredu koje je Srbija uvela, sistem elektronske razmene dokumenata između državnih institucija (eZUP). 

"Zahvaljujući ovom sistemu, građani više ne moraju da troše novac i vreme čekajući u redovima za razne dokumente", naglasila je Brnabićeva i dodala da je, u prvoj godini, građanima ušteđeno više od 500.000 sati čekanja u redovima. 

"Srbija nastavlja da radi na unapređenju eUsluga"

Ana Brnabić je navela da je Srbija uvela informacioni sistem "eBeba", koji omogućava elektronsku prijavu za upis u matične knjige, prebivalište, zdravstveno osiguranje, kao i podnošenje zahteva za roditeljski dodatak već u porodilištu, za svega 15 minuta. 

Ona je istakla i da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica koje poslodavci više ne moraju da overavaju na šalterima, servis eRecept koji omogućava automatsko izdavanje recepata za hronične bolesnike za period od šest meseci i pokrenuta platforma eSud koja omogućava i advokatima i građanima da sudski postupak vode u potpunosti elektronski. 

Brnabićeva je zaključila da Srbija nastavlja da radi na unapređenju eUsluga i povećanju svesti građana o olakšicama koje takav vid servisa omogućava.

"Ključ u tom procesu je promena svesti javne administracije, da mora biti u službi građana", istakla je predsednica Vlade. 

"Pohvale Srbiji za transparentnost državne uprave"

Premijerka Srbije rekla je da je Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) pohvalilo Srbiju za napore da poveća transparentnost rada državne uprave, te da je prepoznato koliko je Srbija uradila u fokusiranju Vlade na svoje građane. 

Brnabićeva je u izjavi nakon panela kojim je otvoren peti globalni samit OGP, navela da je generalni sekretar OGP Sanjau Pradhan pohvalio napore Srbije u otvaranju svojih podataka.

Premijerka je navela da se Srbija našla među četiri svetske zemlje, zajedno sa Salvadorom, Letonijom i Kanadom, koje su retke u svetu po tome što prave velike napore da otvore svoje podatke i da povećaju transparentnost rada državne uprave u vreme kada većina zemalja zatvore svoje podatke.

"To je veliko priznanje i za Vladu Srbije, kabinet premijera, ceo moj tim, Kancelariju za tehnologije i eUpravu i drago mi je što je to prepoznato i priznato i mi ćemo nastaviti sa ovim da radimo", istakla je Brnabićeva.

Navela je da to što je pozvana da predstavlja Srbiju na današnjem panelu govori o tome da je prepoznato koliko je Srbija uradila u smislu fokusiranja Vlade na svoje građane.

"Kao i promene svesti javne uprave i na republičkom nivou i na lokalnom nivou. Prepoznato je koliko smo uradili na tome da građani treba da budu naš centar i da smo mi tu da pružamo uslugu građanima i kroz elektronsku upravu, ali i kroz razne druge mehanizme", navela je premijerka. 

Dodala je da je dogovoreno da na naknadnom sastanku, kada Srbija bude formirala svoju Akademiju za javnu upravu, bude potpisan sporazum o saradnji sa Partnerstvom za otvorenu upravu. 

Kaže da je imala priliku i da razgovara sa premijerom Kirgistana, sa premijerom Gruzije, sa predsednikom Šri Lanke, kao i mnogim drugim zvaničnicima i ocenila te razgovore kao dobru priliku da podeli sa njima šta je to što Srbija radi i kojim putem ide.

Samit, na kojem je učestvovala premijerka Srbije, otvorio je premijer Gruzije Mamuk Bahtadže.

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, a Srbija u njoj učestvuje od 2012. godine. 

Na Samitu na kojem učestvuju predstavnici iz više od 90 zemalja sveta, predstavljeni su rezultati postignuti uvođenjem koncepta otvorene uprave, u poboljšanju elektronskih usluga za građane, digitalizaciji i smanjenju korupcije.

Predsednica Vlade Srbije govorila je na centralnom panelu na kome su učestvovali i predsednik Šri Lanke i premijer Kirgistana. 

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se juče u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadžeom, predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidžeom, sa kojima je razgovarala u unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje. Brnabićeva je u razgovorima naglasila da je Srbija zahvalna Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво