Haradinaj: Nadamo se viznoj liberalizaciji do kraja godine

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je u Briselu da se nada da će Priština dobiti viznu liberalizaciju do kraja godine.

Ramuš Haradinaj je, nakon bilateralnog susreta prištinske delegacije sa šefciom evropske diplomatije Federikom Mogerini, preneo novinarima da će Evropska komisija danas verifikovati viznu liberalizaciju.

"O tome će 30. avgusta odlučiti Evropski parlament, a onda će biti nešto teže na sednici ministara unutrašnjih poslova EU. Međutim, mi se nadamo da ćemo moći da zaključimo jednu veoma važnu temu za građane Kosova - slobodu kretanja", objasnio je Haradinaj.

Na pitanje kada očekuje ukidanje viza Haradinaj je odgovorio da se nada da će do toga doći krajem godine.

Evropska komisija trebalo bi da potvrdi da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju.

Da bi došlo do vizne liberalizacije za građane sa pasošima tzv. Republike Kosovo preporuku Evropske komisije najpre treba da odobri Evropski parlament, a zatim i zemlje članice EU.

U ovom trenutku najmanje četiri zemlje, među kojima su i Francuska i Holandija, protive se bezviznom režimu za Kosovo, nezvanično saznaje Tanjug u Briselu.

Veselji: Očekujemo priznanje nezavisnosti od Srbije 

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je nakon sastanka sa Mogerinijevom rekao da "očekuje priznanje nezavisnosti od strane Srbije".

"Očekujemo priznanje nezavisnosti od Srbije i početak procesa pomirenja. Mi priznajemo da je Srbija nezavisna država i želeli bismo da živimo u miru i prosperitetu na Balkanu kao dve nezavisne države", poručio je Veselji.

Naglasio je da je dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine "veoma ozbiljan" za Kosovo i da su vlasti u Prištini odlučne da idu napred.

"Odlučni smo da idemo napred. Obe države žele da budu deo EU i to je naš politički cilj", kazao je Veselji.

Predsednik kosovskog paralmeta naveo je i da u procesu dijaloga očekuje više otvorenosti od strane Srbije i zajednički rad na prosoperitetu.

"Mi smo nezavisne države koje moraju da misli o budućoj genarciji", zaključio je Veselji.

Veselji je rekao da Priština želi konstruktivno da učestvuje u dijalogu, da želi mir i da se delegacija bori za buduće generacije za perspektivu mladih kako na Kosovu, tako i Srbiji.

On je kazao da je delegacija Kosova u Briselu danas brojnija, čime žele da pokažu značaj dijaloga, a da razgovore vodi predsednik Hašim Tači, koji je za to nadležan.

Kazao je da će u nastavku biti uključene i opozocione stranke, kako bi i one učestvovale i podržale dijalog.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво