Uoči sastanka Vučića i Tačija u Briselu

Federika Mogerini biće u sredu domaćin sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Iz Evropske unije najavljuju da će se razgovarati o intenziviranju dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Srbije je stigao u utorak uveče u Brisel.

Nešto više od tri nedelje nakon prethodnog susreta u Briselu, predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sa Hašimom Tačijem na novom razgovoru u okviru dijaloga uz posredstvo Federike Mogerini.

Visoka predstavnica najavljuje da će se razgovarati o dosadašnjem napretku u razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji i sledećim koracima kako bi se osiguralo da dve strane nastave razgovore pojačanim tempom. To je danas potvrdila i portparolka EU Maja Kocijančič.

"Razgovaraće se o napretku u razgovorima i celovitoj normalizaciji odnosa, i o sledećim koracima potrebnim radi intenziviranja rada", navela je Kocijančičeva.

Nakon prošle runde nije saopšteno previše detalja o sadržaju razgovora. Rečeno je da je dogovoreno da se sva otvorena pitanja rešavaju uz očuvanje mira i stabilnosti na terenu. Uprkos tome, došlo je do tenzija nakon što su prištinske vlasti nedavno uhapsile grupu kosovskih Srba.

Predsednik Vučić tada je najavio da će se obratiti građanima kada bude jasno da li je moguće kompromisno rešenje i da će građani imati priliku da se izjasne.

O tome da li je moguće kompromisno rešenje i kako bi moglo da izgleda biće reči u razgovorima koji će početi u jutarnjim satima i, prema očekivanjima, trajati tokom celog dana.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da će u sredu lideri privremenih kosovskih institucija putovati u Brisel na, kako je rekao, sastanak sa zvaničnicima EU, prenosi agencija Tanjug.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара