Skupština Srbije o transplantaciji organa

Skupština Srbije raspravlja o setu medicinskih propisa, među kojima su zakoni o transplantaciji organa i ljudskim ćelijama i tkivima. Cilj je da se propisima uredi jasna procedura presađivanja ljudskih organa. Najveću polemiku izaziva odredba prema kojoj su svi donori, ukoliko pisanim dokumentom ne naglase da posle smrti ne žele da doniraju organ. Polemika Zlatibora Lončara i Zorana Živkovića, opomena lideru Nove stranke.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da Predlog zakona o presađivanju ljudskih organa pruža mogućnost svakom punoletnom građaninu Srbije da zabrani, u pisanom ili usmenom obliku, darivanje svojih organa kao i mogućnost porodici da to učini ukoliko se umrli član o tome nije izjasnio.

Jedna od novina tog predloženog zakona, prema Lončarevim rečima, jeste pojednostavljenje postupka davanja pristanka za presađivanje organa, uz izbegavanje nepotrebnih finansijskih troškova vođenja registra, odnosno uvodi se zabrana o darivanju ljudskih organa davaoca.

Lončar je u parlamentu, obrazlažući zakon, rekao da je osnovni razlog njegovog donošenja povećanje donacija organa, kao i povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanjenje liste čekanja.

On je naveo da je bilo potrebno da se ta oblast sistemski potpuno uredi, odnosno da se utvrde uslovi o postizanju standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje i uslova rada i načina organizacije zdravstvenog sistema, kako bi se postigla visoka zaštita ljudskog zdravlja.

Kaže i da zakon donosi precizno definisanje zdravstvenih institucija i ustanova za obavljanje poslova presađivanja, odnosno uzimanja organa i bolnica za darivanje organa.

Lončar je rekao i da će se doneti nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a da nadzor nad sprovođenjem zakona ostati u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

Kada je reč o Predlogu zakona o ljudskim ćelijama i tkivu, Lončar je rekao da donosi pojednostavljene procedure izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i jedinstveni infortmacioni sistem.

Prema njegovim rečima, jedna od novina je i pojednostavljivanje postupka davanja pristanka za primenu ljduskih tkiva.

Dodao je da se Predlogom zakona o ljudskim ćelijama i tkivima definiše koje zdravstvene ustanove mogu podneti zahtev za obavljanje poslova u toj oblasti, kao i koji su uslovi koje banke ljudskih tkiva treba da ispunjavaju.

Govoreći o Predlogu zakona o psihoatkivnim supstancama, Lončar je rekao da se njime predviđa Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga s ciljem praćenja stanja i predlaganjem mera.

Uz vladajuću većinu za taj predlog je i deo opozicije. Radikali traže da se zakoni povuku iz procedure.

"Mi smo jeftina radna snaga, mi smo parking za migrante, poligon za eksperimentisanje, sada će moći verovatno da nalaze i jeftine organe u Srbiji", smatra Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke.

"Mislim da je dobro da usvojimo ovaj zakon, glasaću za njega. Pretpostavljeno donorstvo ne umanjuje ničija ljudska prava", naveo je Zoran Živković iz Nove stranke.

Polemika Lončara i Živkovića, opomena lideru Nove stranke 

Predsedavajući Skupštine Srbije Vladimir Marinković izrekao je opomenu samostalnom poslaniku Zoranu Živkoviću nakon što je lider Nove stranke rekao da se ne može zaboraviti "koketiranje sa kriminalcima" ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

U parlamentu je u toku rasprava o više zakonskih predloga iz oblasti medicine za koje je Živković rekao da su dobri i da će ih pohvaliti "bez obzira na kontroverznu prošlost ministra Lončara".

Negodujući što se objedinjeno raspravlja o predloženim zakonima iz oblasti medicine i izboru sudija, Živković je rekao da bi kandidati za sudije trebalo da se razlikuju od onih koji su doneli sramnu odluku za oslobađanje "očigledno krivih pripadnika JSO za pobunu".

"Stvarno moram da vas prekinem. Nismo ovde da komentarišemo sudske odluke. Pustite sad JSO i sve sudske odluke. Kakve veze ima JSO i sudska presuda", upitao je predsedavajući Marinković, a Živković mu odgovorio da neće ni pokušati da mu objasni jer "teško da će razumeti ako nije do sada".

Lončar je rekao da mu je drago zato što nema značajnijih primedbi na predložene zakone, primetivši da kad zakoni nisu tema i nema ništa drugo loše, onda teme postaju neke stvari od pre 15 godina.

"Ja još tri života da živim ne mogu da budem kontroverzniji od vas, gospodine Živkoviću. O vašim glupostima ćemo pričati, još nisam započeo tu temu...", rekao je Lončar.

Živković je kazao da stvari od pre 15 godina nisu praistorija nego moderna istorija Srbije i da to ne može lako da se zaboravi, bilo da se radi o koketiranju sa kriminalcima, bilo da se radi...i Živković nije završio rečenicu pošto mu je Marinković isključio mikrofon i izrekao opomenu.

Lončar je Živkoviću poručio da mu je drago što je on zaintresovan za te teme, pa ga je pozvao da kaže ljudima u Srbiji sve što zna o ubistvu novinara Pantića u Jagodini, crnom "mercedesu" i lažnim tablicama. 

Na sednici, koju je zakazala predsednica parlamenta Maja Gojković na zahtev 154 narodna poslanika, na dnevnom redu su između ostalog i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola između Srbije i Međunarodne agencije za atomsku energiju uz Sporazum između SFRJ i Međunarodne agencije za atomsku energiju o primeni garantija u vezi sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja, koje je podnela Vlada, saopšteno je iz parlamenta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара