Za sanaciju štete od poplava više od dve milijarde dinara

Vlada Srbije opredelila je 400 miliona dinara za lokalne samouprave koje su pretrpele štetu u poplavama i nevremenu u maju i junu ove godine. Za državni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima milijardu i 650 miliona dinara.

Reč je o opštinama u kojima je zbog toga bila proglašena vanredna situacija i u kojima je urgentno potrebno sprovođenje programa sanacije ili izgradnje novih objekata javne namene, pre svega u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Vlada je ovu pomoć regulisala uredbom koju je danas usvojila, a za državni program obnove komunalne infrastrukture, mostova, puteva drugog reda i sanacije klizišta na pojedinim putnim pravcima opredelila je milijardu i 650 miliona dinara. 

U saopštenju sa sednice navodi se da je neophodno da se u što kraćem roku, preko jedinica lokalne samouprave, saniraju posledice poplavnog talasa na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži i normalizuje stanje na putevima.

Vlada je usvojila i Program rasporeda i korišćenja sredstava za nagradni konkurs za nastavnike osnovnih škola "Digitalni čas" u školskoj 2018/2019. godini. 

Naime, strategijom razvoja informacionog društva do 2020. godine, oblast e-obrazovanja utvrđena je kao strateški prioritet.

Nakon šest sprovedenih ciklusa nagradnog konkursa "Digitalni čas", koji je naišao na izuzetan odziv kod nastavnika osnovnih škola i postigao pozitivne efekte kada je u pitanju razvoj savremenog informacionog društva, doneta je odluka da se nastavi sa ovim programom i za njegovu realizaciju izdvojena su tri miliona dinara.

Blagojević: Za obnovu od poplava obezbeđeno 30 miliona evra

Za obnovu od poplava u maju i junu ove godine obezbeđeno je 30 miliona evra i na lokalnim samouprava je da što pre dostave projekte za sanaciju javnih objekta i lokalne infrastrukture, kako bi taj posao mogao da počne, izjavio je direktor Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Vlada Srbije je usvojila dve uredbe odnosno dva programa obnove. "Jedan program je za obnovu lokalne infrastrukture koji treba da pokrije potrebe za rekonstrukcijom ili izgradnjom nove infrastrukture oštećene ili srušne u poplavama u maju ili junu. Tu se radi o mostovima na loklanim putevima, klizištima na lokalnim putevima, sistemima za vodosnabdevanje i kanalizacionim sistemima i lokalnim vodotocima", rekao je Blagojević Tanjugu.

Druga uredba pokriva obnovu javnih objekata u sektoru zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, dodao je Blagojević.

"Sredstva su obezbeđena i sada je potrebno da lokalne samouprave dostave projekte za sanaciju i javnih objekta i lokalne infrastrukture da bi taj posao mogao da počne. Što se tiče nas, mi smo spremni za realizaciju. Uredbe su usvojene i sredstva su obezbeđena i sada su na potezu lokalne samouprave", rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da je već spremna dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za obnovu škola u Petrovcu na Mlavi, kao i da će radovi početi vrlo brzo kako bi od septembra mogle da prime đake.

Kako je naveo, za ostalo će biti potrebno malo više vremena, a pogotovo kada je reč o lokalnoj infrastrukturi, pošto je tu reč o malo kompleksnijim projektima.

Napominje da je jako važno da opštine i gradovi imaju kvalitetne projekte kako bi se sve uradilo dobro i bez poteškoća tokom radova.

Rokovi su prilično kratki za dostavljanje ponuda, a postupak je takav da je građevinsku dozvolu moguće obezbediti u roku od godinu dana nakon nastupanja elementarne nepogode.

"To isto olakšava proceduru. Sa naše strane smo učinili sve da u meri u kojoj je to fizički moguće olakšamo posao lokalnim samoupravama, da bi ceo posao relativno brzo mogao da počne i brzo bude priveden kraju", naveo je Blagojević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво