Vučić se sastao s Makronom u Parizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nakon čega usledio radni ručak.

Emanuel Makron dočekao je Aleksandra Vučića ispred Jelisejske palate, uz vojne počasti i prisutnu gardu, nakon čega su započeli razovore u četiri oka.

Tokom radne posete, Vučić je sa Makronom razgovarao o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije.

Razgovori u četiri oka dvojice predsednika trajali su duže nego što je bilo predviđeno. Planirano je da tet-a-tet razgovor dva državnika bude polučasovni, a trajao je pun sat.

Vučić i Makron razmenili su i poklone.

Predsednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju srpskog vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918. godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea.

Makron je Vučiću poklonio takođe vino, ali i specijalne držače za boce za vino.

Posle sastanka tet-a-tet, predsednicima su se pridružili saradnici na radnom ručku, koji je predsednik Makron priredio u čast srpskog kolege u Jelisejskoj palati.

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije izjavio je ranije da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.

"Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd", rekao je predsednik Srbije.

Uoči posete srpskog predsednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini za Tanjug je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke – razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Kad je reč o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog doneti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 18. jul 2018, 13:37)
ana [neregistrovani]

ana

Srbija je uložila mnogo napora da bi bila ovako dočekana u Francuskoj. Borba za bolji život naroda u Srbiji je vidna u svakom trenutku.

(sreda, 18. jul 2018, 13:22)
anonymous [neregistrovani]

Marija

Očekujemo podršku i razumevanje od Francuske.

(utorak, 17. jul 2018, 12:40)
anonymous [neregistrovani]

рекао је да се нада да ће обновљени дијалог донети резултат и напредак ка нормализацији односа.

To oni svi iz EU ponavljaju orkestrirano iako i sami znaju da od tog dijaloga nema nista.

(utorak, 17. jul 2018, 08:52)
Jaca [neregistrovani]

Makron i Vucic

Vazan jeste, zbog uspostavljanja diplomatske saradnje u vidu bilateralnih ugovora, kao i misljenja koje ce dati predsednik Francuske Makron u vezi sa KIM.