Albanci sa juga centralne Srbije traže "ista prava kao Srbi na KiM"

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je "Političku deklaraciju", kojom traži od privremenih prištinskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju "Preševska dolina".

To rešenje oni vide primenom, kako kažu, "principa reciprociteta sa pravima Srba na severu ‘Republike Kosova'", stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Oni smatraju da bez rešavanja prava Albanaca u "Preševskoj dolini" ne može, kako kažu, biti stvarne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Traže i da ih u briselskom dijalogu zastupa predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, navodi se u deklaraciji koja je podeljena medijima nakon skupštine albanskih odbornika u Bujanovcu.

Oni traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbedili isto "ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji".

"Standardi koji treba da se stvore u budućim pregovorima, treba da stvore situaciju koja će važiti istovetno za sve manjine koje žive na Zapadnom Balkanu", izjavio je Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac. 

Albanci juga centralne Srbije tvrde da su manjina koja je u Srbiji najviše diskrimisana i da su navodno "žrtva" neslaganja Beograda i Prištine.

Sudeći prema ranijim izjavama albanskih odbornika, oni očekuju da budu uključeni na visoke pozicije u Vladi Srbije.

Tako je na današnjoj skupštini usvojen i zaključak kojim oni traže "punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca u skladu sa, kako navode, najvišim standarima predviđenim međunarodnim dokumentima UN, EU i Saveta Evrope i "dobrom praksom Olandskih ostrva, Južog Tirola i Kosova".

Takođe traže i suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa od međunarodne zajednice radi, kako navode, realne procene položaja Albanaca "Preševske doline".

Pored deklaracije reaguju i na, kako navode, govor mržnje i diskriminaciju predstavnika Vlade Srbije i srpskih medija prema njima.

Traže da se ne uklanjaju spomenici bivšim borcima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

"Mi svom energijom, potencijalom, demokratskim putem reagujemo oštro na sve izjave, pogotovu medija koji već čačkaju i pozivaju autoritete srpske Vlade da to urade što pre", kaže Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca.

Reagujući na usvajanje "Političke deklaracije", predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković je rekao da Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu i da je usvajanje deklaracije više političke prirode zbog predstojećih izbora za nacionalni Savet Albanaca.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво