Tači: Rusija će promeniti stav prema Prištini

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači tvrdi da će Rusija promeniti stav o Kosovu kada, kako je rekao, bude postignut dogovor sa Beogradom.

Hašim Tači je, kako prenosi portal Koha.net, rekao da je pozicija Rusije poznata, te da je o tome razgovarao tokom nedavnog susreta sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim u Ankari.

Medvedev mu je, prema njegovim rečima, rekao da će, ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, stav Rusije biti u skladu sa tim dogovorom.

"Tu nema nikakvih novina, to je nešto što je poznato i ne mislim da će Rusija imati drugačiji odnos prema Srbiji od onog kakav je danas. Došli smo do sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji, pomirenju i uzajamnom priznavanju. Protivnicima nezavisnosti stalno poručujemo da nas ne mogu zaustaviti na putu ka članstvu u EU, NATO i Ujedinjene nacije", rekao je Tači, prenela je Koha.net.

Govoreći o transformaciji KBS u oružane snage, Tači je rekao da je dobro što je, uprkos preprekama, nadležno ministarstvo iznelo jasan stav da će oni, kako je rekao, koji napuste KBS automatski biti izopšteni iz kosovske vojske.

"Želimo da uspostavimo profesionalnu vojsku, multietničku i po standardima NATO-a, tako da bilo ko, ko pokuša da to zaustavi iz Beograda, neće moći da zaustavi evroatlantsku budućnost Kosova, uspostavljanje vojske i multietničnost ove nove sile na Kosovu. Dobro je da preko 10 odsto sastava KBS čine manjinske zajednice, oko pet odsto su Srbi, 30-40 su ostali i mnogi drugi će još biti integrisani. Mi ćemo tu biti zajedno i raditi na izgradnji Kosova i niko neće biti u stanju da stavi veto na taj proces", rekao je Tači.

Tači, međutim, nije komentarisao oslobađanje Srba, pripadnika KBS i saopštenje ruskog ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 14. jul 2018, 20:55)
Fudbaler [neregistrovani]

Rusija i Srbija

Rusija nikada neće promeniti stav prema Prištini jer Rusija je ta koja štiti teritorijalni integritet i suverenitet svoje države.

(subota, 14. jul 2018, 13:51)
anonymous [neregistrovani]

KiM

Kako ovaj Taci svaki razgovor sa nekim drzavnikom tumaci onako kako njemu odgovara....

(subota, 14. jul 2018, 12:05)
Cica [neregistrovani]

Taci

Taci je pogresno protumacio izjavu Medvedeva. Rusija ce dati podrsku Srbiji u daljem toku dijaloga i konacnom resenju, ali to ne znaci da ce ona promeniti svoj stav koji ima prema Kosovu.

(subota, 14. jul 2018, 10:17)
Zoran [neregistrovani]

Pristina

Pristina je pocela da laze samu sebe, Rusija ce uvek ostati uz Srbiju.

(petak, 13. jul 2018, 23:45)
Vedrana [neregistrovani]

antitaci

Pa naravno da ce nasa braca uvek da postuju nase odluke i budu na nasoj strani, vi imatye toliko problema kojima trebate da se bavite, pustite Ruse na miru, nego mastajte o bajkama da cete nekada imati svoju drzavu :)

(petak, 13. jul 2018, 23:12)
anonymous [neregistrovani]

Beli

Sjedinjene Države i Ruska Federacija nisu isto! Njihovo neslaganje postoji prema pitanju Kosova i Metohije još od momenta nelegalne jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine. Rusija to nije učinila i izrazito je protiv primanja Kosova i Metohije u punopravno članstvo UN i tako će i ostati.

(petak, 13. jul 2018, 22:36)
anonymousBojana [neregistrovani]

KIM

To sto su imali susret zvanicnici Rusije i Pristine ne znaci da su bliski prijatelji, i saveznici, Rusija nece izdati Srbiju.

(petak, 13. jul 2018, 22:01)
anonymous [neregistrovani]

prodavac fora

Izmišlja fore i fazone, kako bi pravio sebi političke poene, da nas Rusija ne podržava, ko zna šta bi sve bilo.

(petak, 13. jul 2018, 21:46)
anonymous [neregistrovani]

ema

Jos jedna u nizu Tacijevih provokacija, Rusija ne moze biti naklonjenija Pristini nikad.

(petak, 13. jul 2018, 21:35)
anonymous [neregistrovani]

Sanjaj

Ma samo ti sanjaj da ce se promeniti nesto, vidis da polako povlace priznanje Kosova