Koha: Hodžaj tražio od Matisa podršku za transformaciju KBS

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je tokom susreta sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom u Zagrebu, na današnjem sastanku Jadranske povelje, tražio podršku za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, preneo je portal koha.net.

Enver Hodžaj je Matisu, kako se navodi, rekao da je Priština spremna i da ispunjava sve predviđene uslove da ima oružane snage.

Zamenik premijera je, kako se navodi, rekao da je važno istaći da su KBS spremne za transformaciju u "tradicionalnu vojnu snagu sa mandatom teritorijalne odbrane".

Matisu je, kako se navodi, preneo da smatra da je "suvereno pravo" Prištine da ima oružane snage.

"To je proces profesionalnog razvoja, a pripreme za transformaciju KBS su izvršene uz podršku NATO-a i partnerskih zemalja. Međutim, ovaj proces je u poslednjih nekoliko godina bio neizvestan. Kosovo je jedina država na Balkanu i Evropi koja nema vojsku zbog spoljnih prepreka da se okonča tranzicija", rekao je Hodžaj.

Koha navodi da je Hodžaj optužio Beograd da blokira transformaciju KBS u vojsku političkim pritiskom na, kako je rekao, srpske poslanike u kosovskom parlamentu.

Navodi se i da je Hodžaj zatražio punopravno članstvo Prištine u Jadranskoj povelji, čijim skupovima nekoliko godina prisustvuje kao posmatrač, što su, piše Koha, podržale Crna Gora, Albanija i Makedonija.

Inače, poseta Matisa Zagrebu, gde je danas održan sastanak Jadranske povelje, kojem predstavnici Srbije nisu prisustvovali, prva je zvanična poseta jednog visokog predstavnika američke administracije od dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво