Srbija na Samitu u Londonu potpisala tri deklaracije

Na nedavnom Samitu lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji je održan u Londonu, Srbija je potpisala tri zajedničke deklaracije koje se odnose na regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, nestale osobe i ratne zločine.

U deklaraciji o regionalnoj saradnji potpisnici se obavezuju da će rešiti sva otvorena bilateralna pitanja u duhu dobrosusedstva i zajedničke posvećenosti evropskim integracijama.

Otvorena pitanja treba rešavati bilateralnim pregovorima i drugim miroljubivim sredstvima, uključujući i međunarodnu arbitražu, navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu londonskog samita.

Između ostalog navodi se i posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlosti kroz pomirenje i dobrosusedske odnose.

U deklaraciji se pohvaljuje i pozivitan napredak u regionalnoj saradnji uz nekoliko primera, među kojima je istorijski sporazum Grčke i Makedonije oko imena, kao i tehnički razgovori između BiH i Srbije o rešavanju pitanja koja se odnose na granicu.

Druga deklaracija, koja se odnosi na pitanje ratnih zločina, propisuje da treba otklanjati prepreke za efikasnu regionalnu saradnju, uključujući razmenu informacija, saradnju između tužilaštava i brzu međunarodnu pravnu pomoć.

Navodi se i da "treba izbegavati konflikte oko jurisdikcije".

U deklaraciji nema formulacije da se nadležnost nad zločinima iz rata koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske predaje Hrvatskoj, kako je to nedavno protumačio hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Tu je vrlo jasno stavljena jedna formulacija o izbegavanju sukoba nadležnosti. Kad govorite o izbegavanju sukoba nadležnosti, onda to za Hrvatsku znači da je Hrvatska ta koja je nadležna za procesuiranje svih kaznenih dela koja su se dogodila na njenoj teritoriji", rekao je Pleković u utorak novinarima u Londonu.

U tom dokumentu stoji i da treba poštovati presude međunarodnih i domaćih sudova koje se odnose na ratne i druge zločine, odbacivati mržnju i veličanje ratnih zločinaca, promovisati kulturu poštovanja i solidarnosti prema svim žrtvama, bez odlaganja procesuirati važne slučajeve i rešiti zaostale predmete, kao i pojačavati kapacitete tužilaca i sudija.

U deklaraciji o nestalim osobama, potpisnici se obavezuju da obezbede nepristrasne i efikasne istrage u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava, kao i da reše što je više moguće slučajeva u narednih pet godina.

Deo deklaracije odnosi se i na uključivanje članova porodica nestalih u procesu traženja ili lociranja nestalih osoba.

Lideri vlada Zapadnog Balkana obavezali su se i da će angažovati sve domaće institucije koje su nadležne za lociranje i identifikaciju nestalih osoba kako bi došli do informacija o grobnicama, kao i da tačne i pouzdane informacije o tome budu dostupne javnosti.

Deklaracije je u ime Srbije potpisala premijerka Ana Brnabić, a potpisnici su se obavezali i da će jednom godišnje podnositi izveštaj o sprovođenju zajedničkog okvirnog plana u okviru Berlinskog procesa.

broj komentara 0 pošalji komentar