"Saradnja sa Rusijom nije kontradiktorna saradnji sa NATO-om"

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj ističe da saradnja Srbije sa Rusijom nije u kontradikciji sa saradnjom Beograda sa NATO-om.

Džejms Apaturaj naglašava da vojna alijansa ima puno poštovanje prema vojnoj neutralnosti Srbije. 

"NATO ne postavlja nikakve limite saradnji sa Srbijom zbog tesne saradnje Beograda sa Rusijom. Ne postoji kontradikcija za nas u dobrim odnosima sa Rusijom i sa NATO. I mi bismo želeli da imamo bolje odnose sa Rusijom", naglasio je on.

Apaturaj je u izjavi RTS-u, Tanjugu, TV Prva naglasio da bi NATO želeo više javne diplomatije u Srbiji, da se građanima objasni šta sve ta zemlja radi sa vojnom alijansom.

"To je važno kako bi građani shvatili da postoji dobar odnos između nas dana i da želimo još više saradnje", poručuje on.

Apaturaj je ukazao da NATO sarađuje mnogo sa Srbijom i da u toj zemlji ima i svoju kancelariju preko koje pomaže i podržava Srbiji u reformi odbrane.

Naglašava da postoje i zajedničke vežbe, preko kojih Vojska Srbije može da uči kako da bolje sarađuje sa vojskama drugih zemalja.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a najavio je da će uskoro u Srbiji biti održana velika vežba za reagovanje u vanrednim situacijama, na kojoj će se vežbati reakcija civilnih organizacija i vojske na elementarne nepogode i incidente.

"Vežba koja će se održati je fokusirana na civilno planiranje reakcije na nepogode i incidente. Ne radi se samo o vojnoj vežbi, već o civilno-vojnoj saradnji u takvim situacijama", kazao je on.

Apaturaj je objasnio da Srbija odlično priprema ovu vežbu i da ga raduje što je ta zemlja domaćin.

Ukazao je da će na vežbu doći partneri iz mnogih krajeva sveta.

Apaturaj ističe da NATO sa vladom Srbije razgovara i o daljim projektima, koji bi bili specifični, na primer o boljoj sajber odbrani.

Živulović: NATO poštuje neutralnost Srbije

NATO poštuje vojnu neutralnost koju je Srbija izabrala kao svoj politički put, izjavio je predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović na samitu NATO u Briselu.

Očigledno je da NATO želi da zaokruži površinu i region, ali sa druge strane ne vrši nikakav pitisak na Srbiju, niti je poziva da postane članica, rekao je Živulović i podsetio da je Srbija jedina zemlja u okruženju, osim BiH, koja nije članica Alijanse.

"Ne znam po čemu je to Srbija pametnija od ostalih zemalja koje su nas okružile, ali nažalost to je naša odluka. Bojim se da ovako zaokruženi predstavljamo lak plen i jednu vrstu lovine za razne grupe, razne države koje su manje od nas, ali koje sada iza sebe imaju velikog brata koji uvek može sa toljagom da dođe i da reši problem", rekao je Živulović u izjavi Tanjugu, RTS i TV Prvoj.

S tim u vezi, naveo je da će Srbija biti u situaciji da će razne predloge takvih malih država u okruženju morati da prihvati.

"Zato mi lobiramo da uđemo u NATO, jer kada ste izolovani, sami, onda su vam pregovaračke pozicije jako slabe", istakao je Živulović koji je prisustvovao Samitu NATO u Briselu.

Prema njegovovom mišljenju, neutralni status mogu održati samo jake i snažne države kao što je Švajcarska.

"Nažalost, mi tu snagu nemamo. Mi nemamo snagu da tu neutralnost možemo da odbranimo u bilo kom trenutku", smatra Živulović i dodaje da upravo zbog toga srpski džavni vrh mora vrlo dobro da balansira između istoka i zapada.

Odlično je što je Srbija član programa NATO-a Parnerstvo za mir i što sarađuje sa Alijansom, ocenio je on, ali i dodao da Srbija mora da balansira i pazi koji je nivo njene saradnje sa Rusijom, jer je "važno da te dve velike sile ne lociraju Srbiju kao neprijatelja ili potencijalnog neprijatelja".

"Tu moramo da budemo jako pažljivi", podvukao je Živulović.

On je naveo da je Srbija ima veliki broj vežbi i saradnju sa NATO-om koja je, dodao je, na odličnom nivou.

"Predstojeća vežba sa NATO nije prva ni jedina. Mi imamo više od 200 raznih aktivnosti sa NATO tako da ta saradnja funkcioniše i to nije opredeljujući faktor za članstvo...sa druge strane, mi imamo vežbe i sa Rusijom", rekao je Živulović i ponovio da je važno pitanje balansa i "kako to vešto izvesti da ne skrenemo pažnju druge strane".

Predsednik Atlantskog saveta Srbije je napomenuo da su reforme u Vojsci Srbije odavno izvršene i da je ona usvojila NATO standarde.

Upitan da li neutralni status može da utiče na efikasnost snaga Kfora na Kosovu i Metohiji, on je odgovorio da spska vojska ima dobru saradnju sa Kforom i da njen status nema veze sa tim.

"Svi se molimo da Kfor ostane što duže tamo, jer je to jedina sila koja srpskom stanovništvu pruža bezbednost i sigurnost. Mi čak insistiramo na povećanju broja ljudi, jer su oni garant bezbednosti", zaključio je Živulović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво