Tači promenio stav: Priština ima uslov za Beograd

Kosovski predsednik Hašim Tači odstupio je od svog prethodog stava da za pronalaženje rešenja u dijalogu sa Beogradom ne bi trebalo da ima "crvene linije", istakavši da Priština, ipak, ima svoje uslove – da završna faza razgovora u Briselu treba da "rezultira istorijskim obavezujućim sporazumom o priznanju kosovske nezavisnosti".

"Za kosovsku stranu postoji jasna crvena linija, ovaj proces bi trebalo da se završi konačnim, istorijskim sporazumom, kojim će Srbija priznati državu Kosovo. Svaki drugi sporazum je bezvredan. Dakle, sporazum će biti konačan i imaćemo uzajamno priznanje", rekao je Tači u Kačaniku, gde je prisustvovao otvaranju fabrike, preneli su prištinski mediji.

Tači je potvrdio da će naredna runda razgovora u Briselu, kada će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti održana 18. jula.

Kosovski predsednik je to izjavio nakon što je žestoko kritikovan od opozicije zbog izjave, nakon poslednje runde dijaloga u Briselu, da "treba ukinuti crvene linije u razgovoru sa Srbijom".

Opozicija, koja, inače, osporava pravo Tačiju da vodi dijalog jer, kako kažu, za to nema ni ovlašćenje parlamenta, tražila je njegovu smenu zbog ove izjave.

Poslanik opozicionog Samoopredeljenja u kosovskom parlamentu Ismail Kurteši je, na primer, rekao da je "Kosovo u pregovore sa Srbijom ušlo kao nezavisna država, a sada je kosovska delegacija dovedena u takvu poziciju kao da je Kosovo pokrajina u Srbiji".

"Nesporno je samo ono što se odluči u kosovskom parlamentu. Razgovori koji se vode su izuzetno štetni. Parlament treba da zaseda i postavi platformu, ograničenja i crvene linije", rekao je tada Kurteši, koji smatra da bi Priština do daljeg trebalo da istupi iz pregovora.

S druge strane, najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova smatra da je jedino rešenje za rešenje pitanja Kosova raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Tači, naime, i ne krije da je poslednjih sedmica veoma zabrinut zbog nejedinstva vlasti u Prištini i kosovske opozicije po pitanju dijaloga sa Beogradom.

Stoga on svaku priliku koristi da pozove opoziciju na jedinstvo, što je u ovom trenutku, čini se, gotovo nemoguće postići.

Na to ukazuje i činjenica da je Priština formirala svoj pregovarački tim u nastavku razgovora sa Beogradom u Briselu, u kojem, međutim, nema predstavnika opozicije, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

Kancelarija kosovskog predsednika je potvrdila za Kohu da je tim formiran i da će njime rukovoditi Tači.

Šef kabineta kosovskog predsednika, Bekim Čolaku, rekao je da je pregovarački tim sastavljen od lidera institucija – predsednika, predsednika skupštine, premijera – i lidera političkih partija.

Ali oni su deo vladajuće koalicije.

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 13. jul 2018, 14:01)
ana [neregistrovani]

ana

Ne znam sta Taci zamislja i ali to o cemu masta nema nista.Ne mogu oni na pregovore dolaziti uvek uz neki uslov vise za Srbiju.

(petak, 13. jul 2018, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

teritorija!

Teritorija je nasa! To je ono sto nemaju! Svoju nezavisnost mogu da grade na svojoj teritorij,i ne na tudjoj. Teritoriju im ne treba dati ni pod kojim uslovima! Na svoju teritoriju nasi se mogu vratiti onda kad smognu snage.

(petak, 13. jul 2018, 09:35)
anonymous [neregistrovani]

Razgovoru nikad kraja

KiM je Srbija, i samo u tom kontekstu mogu da se vode razgovori !
Albanci, ne zaboravite, vi ste imigrirali u Srbiju iz Albanije, pa se tako i ponašajte, kao zahvalni i ljubazni gosti kod domaćina!

(petak, 13. jul 2018, 09:00)
anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Ma kako da ne!!!Prica Taci u prazno!

(petak, 13. jul 2018, 08:15)
aca [neregistrovani]

Тачи променио став: Приштина има услов за Београд

Tači mnogo menja svoje mišljenje i svoje stavove...

(petak, 13. jul 2018, 07:30)
ceca [neregistrovani]

webdesk@rts.rs

navikli smo da oni stalno ucenjuju ,prete,nikad i nisu bili spremni za dogovor,zato i ne iznenadjuje da uvek i iznova nalaze neki novi i novi uslov

(petak, 13. jul 2018, 00:56)
Gej Srbin [neregistrovani]

Uredimo Srbiju, a njih...

Mi bi trebalo da se ne opterećujemo kosovskim pitanjem trenutno i da drzavu uredimo ekonomski, socijalno i društveno na najbolji mogući način. Kada mi budemo kao Švedska, sami će nam mladi Albanci tražiti da budu deo Srbije. Dakle Ne žuriti, a kada nas pozovu oni i EU na pregovore, otići u Brisel, reči šta imamo i nazad kući da sredjujemo državu. To da nam bude prioritet.

(petak, 13. jul 2018, 00:05)
Ana Ilic [neregistrovani]

Tači

Vucic se bori i spreman je na pregovore zarad Srba na Kosovu da bi se naslo najbolje resenje.

(četvrtak, 12. jul 2018, 23:55)
Ana Ilic [neregistrovani]

Tači

Dijalog i kompromis su jedina moguca resenja kosovske krize i dobro je nastaviti razgovore!

(četvrtak, 12. jul 2018, 22:43)
anonymous [neregistrovani]

Pusti sanak!

Vučić je samo izaslanik Srpskog naroda na pregovorima. Ustav Srbije i Srpski narod su Srpska crvena linija, koja nikada neće biti predjena i nikakva odluka ne može biti donesena ili sprovedena van toga. Taci i svi koji ga guraju u pusti sanak o kosovskoj nezavisnosti, trebalo bi da se probude, jer od toga neće biti ništa!