Joksimović: Imamo punu podršku Kipra na putu ka EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se na Kipru sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Nikosom Hristodulidesom. Istakla je da je Kipar prijateljska zemlja koja pokazuje izvanredno razumevanje za evropski put Srbije.

Jadranka Joksimović je navela da Srbija i Kipar ne samo da nemaju otvorenih pitanja, već su i dve zemlje koje se međusobno podržavaju u najznačajnijim pitanjima, poput teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Mi smo prijateljska zemlja, bilateralni odnosi su izvanredni, a nesumnjivo je da Kipar podržava evropski put Srbije. Oni su uvek dali saglasnost za sva poglavlja za koja smo bili spremni i nesumnjivo je da ćemo imati podršku Kipra i u nastavku evropskih integracija", istakla je Joksimovićeva.

Kako kaže, važno je da ljudi iz Srbije znaju da Srbija u EU ima puno prijateljskih zemalja, a da od Kipra imamo nedovsmislenu podršku koju predstavnici te zemlje naglašavaju na forumima i na svim multilateralnim sastancima.

Joksimovićeva navodi da je podrška naročito važna sada, kada i predsednik Srbije ima tešku situaciju u pogledu nastavka dijaloga, kao i u svetlu nedavnih dešavanja na KiM i hapšenja Srba.

"Informisala sam o tome ministra Hristodulidesa, a važno je da sve naše prijatelje koji nas čvrsto i principijalno podržavaju poštujemo i pokažemo prijateljstvo, da negujemo te dobre odnose", istakla je ministarka.

Najavila je da će na nekoj od predstojećih sednica dve vlade, koja bi trebalo da se održi do kraja ove godine, biti pripremljen Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti evropskih integracija kojim će Kipar dodatno pružiti podršku Srbiji.

Hristodulides: Srbija je stub stabilnosti za Evropu

Šef kiparske diplomatije Nikos Hristodulides istakao je da njegova zemlja podržava pristupni proces Srbije u EU.

Hristodulides je istakao da je Srbija stub stabilnosti za Evropu.

"Imali smo priliku da razmenimo viđenja ne samo oko naših bilateralnih odnosa, koji su odlični, već pre svega o evropskoj integraciji, to jest pristupnom procesu Srbije", objasnio je on.

Istakao je da Kipar podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da se raduje skorijem viđenju sa ministarkom Joksimović, koja ga je pozvala da ponovo poseti Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво