Rama: Nadam se brzom rešenju - punom priznanju Kosova

Albanski premijer Edi Rama nada se da će Beograd i Priština kroz dijalog pronaći rešenje, za koje kaže da bi iz ugla Tirane najbolje bilo puno priznanje nezavisnosti.

Edi Rama je, u izjavi srpskim novinarima na marginama Samita NATO-a u Briselu, izrazio veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na uloženim teškim naporima da se ide u ovaj proces i da se on završi rešenjem.

Ukazao je da između Beograda i Tirane postoji saglasnost da se ne "slažu oko ishoda".

"Ja mislim da je puno priznanje nezavisnosti Kosova jedino rešenje ovog dugog konflikta i jedini način da se prevaziđe krvava prošlost i sukobi", kaže Rama.

Ocenio je da je sve u rukama "dva predsednika i dve strane", dodajući da je Albanija veoma zainteresovana da se dođe do rešenje.

Istovremeno naglašava da Albanija ne govori u ime Kosova, već u korist Kosova.

"Znam da naša viđenja ne nailaze na odobravanje u Beogradu. Ali naše viđenje je da je puno priznanje najbolje za decu u Srbiji, na Kosovu, i na Balkanu", poručio je Rama.

Na molbu da prokomentariše njegovo viđenje situacije u kojoj se čini da Priština pravi jedan korak napred i dva unazad, na primer nasiljem nad Srbima i Markom Đurićem, Rama je rekao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

"Iz vašeg ugla se čini da Priština pravi korak napred i dva unazad, a iz ugla Prištine da Beograd pravi korak napred i dva unazad. To pokazuje da dijalog nije lak, već da je težak. Sva događanja su deo prirodnog puta, na kojem ništa nije lako", tvrdi Rama.

Uverenje je da kada postoji volja postoji i put da se dođe do rešenja.

"Znam da nije lako za mog prijatelja predsednika Srbije i poštujem njegove napore, kao i što je definitivno priznao da pitanje Kosova ne može ostati kako jeste, jer status kvo ne bi doneo ništa građanima Srbije", objasnio je Rama.

Ohrabrio je obe strane, kako kaže, da idu napred i podvukao da podržava dijalog.

"Nadam se da će Srbi na Kosovu i Albanci u Srbiji imati mnogo bolji život posle rešenja pitanja Kosova. Želeo bih da vidim da Albanci u Srbiji budu poštovani kao Srbi na Kosovu, što nije slučaj", tvrdi Rama.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 12:51)
anonymous [neregistrovani]

Rama!

Ako ima pretenzije na Kosovare treba da zna dato nisu njegovi Albanci i dace imati iste probleme kao i Srbija.

(sreda, 11. jul 2018, 20:07)
anonymous [neregistrovani]

kako albanci postuju srbe

To kako Albanci postuju Srbe najbolje se vidi na primeru Albanije gde Srba skoro da vise i nema. Skoro svi su nasilno asimilovani tj. albanizovani...

(sreda, 11. jul 2018, 19:26)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ramo , Ramo

Da su Albanci poštovali Srbe nebi bilo sada ovo što jeste .

(sreda, 11. jul 2018, 19:15)
anonymous [neregistrovani]

Priznanje

Priznali smo mi odavno da je Kosmet sastavni deo Srbije, obavestite neupućenog.

(sreda, 11. jul 2018, 19:12)
anonymous [neregistrovani]

realnost

rama pricao ono po njegove mislenje , ali na kraj niko ne zna sta da bude........!!

(sreda, 11. jul 2018, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

e

kako da no...