Kukan: Potrebno da Srbija brže sprovede reforme

Ukoliko Srbija ispuni sve kriterijume do 2025. godine može da očekuje članstvo u Evropskoj uniji, ali je neophodno da brže sprovede reforme, jer nije mnogo vremena ostalo, ukazuje poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan.

"Sve zavisi od vas. Ako sto odsto ispunite kriterijume možete očekivati članstvo. Datum je tu, ali bi trebalo da zapamtite da vam je potrebno dve godine za ratifikaciju sporazuma sa članicama. Dakle, trebalo bi sve da završite do 2023. godine. Nije mnogo vremena ostalo, trebalo bi brzo da radite", poručio je Kukan u izjavi Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, postoji objektivna mogućnost da Srbija do 2025. godine postane punopravni član EU. 

Što se tiče drugih zemalja regiona, poslanik u EP rekao je da Crna Gora napreduje, a da Makedonija i Albanija čekaju datum početka pristupnih pregovora. 

"BiH zaostaje dramatično, kao i Kosovo. Ako ne bude rešenja statusa, ako i dalje bude novih država koje ne budu priznavale nezavisnost Kosova, onda će biti veoma teško. Imaju evropsku budućnost, ali se prvo moraju rešiti ovi problemi", zaključio je Kukan. 

Kukan je u utorak prisustvovao međunarodnoj konferenciji "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA u Beogradu, gde je poručio da dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region. 

"Ukoliko ima problema u odnosima te dve zemlje onda dolazi do širih problema u regionu", dodao je Kukan.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 12:49)
anonymous [neregistrovani]

Vremena ostalo?

A dalice do 25ete EU liciti na danasnjicu???

(sreda, 11. jul 2018, 17:16)
Ana [neregistrovani]

brzo...

U reformama ucestvuju svi gradjani Srbije... Narod mnogo trpi, i radimo sve sto mozemo da budemo brzi...

(sreda, 11. jul 2018, 14:45)
anonymous [neregistrovani]

GB

Nemojmo se zavaravati bez veze.Od ulaska u Evropsku Uniju 2025 nema nista osim ako Srbija prizna Kosovo i distancira se od Rusije.Ostale price su samo mlacenje prazne slame.

(sreda, 11. jul 2018, 12:18)
loki [neregistrovani]

poglavlja

Taman mislimo da smo rešili sve, a oni nam nature još nekoliko novih poglavlja. Na taj način, teško da možemo bilo šta da ubrzamo.