Cerar: Evropa celovita tek sa svim državama regiona

Slovenački premijer Miro Cerar je na samitu EU-Zapadni Balkan, koji je održžan u Londonu u okviru Berlinskog procesa, rekao da želi da sve držžave kandidatkinje za članstvo EU reformama i međusobnom saradnjom ispune uslove za članstvo.

Cerar je poručio da će Unija biti celovita tek onda kad se u nju uključe sve držžave regiona.

"To će osigurati i stabilnost i budućnost regiona", dodao je Cerar, objavila je pres-služba slovenačkog premijera u saopštenju za javnost, prenosi Hina.

Od držžava u regionu očekuje se u prvom redu da nastave s odgovornim procesom reformi i da ispune uslove za članstvo, dodao je Cerar i istakao potrebu vladavine prava u svim držžavama kandidatkinjama, kao i dobre međusobne odnose kako bi se region stabilizovao.

Cerar je posebno naglasio potrebu saradnje držžava u jugoistočnoj Evropi na području "migracija, suzbijanja trgovine ljudima, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije".

Prema njegovim rečima, to je i za Evropsku uniju i za Zapadni Balkan ključno pitanje.

Cerar je napomenuo da je zadovoljan ššto će na slovenačku inicijativu doći do pojačane saradnje policija i bezbednosnih službi u regionu i do međusobne razmene informacija o tim pojavama.

broj komentara 0 pošalji komentar