Brnabić za RTS: Priština sprečava svaki ozbiljan dijalog

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu za RTS iz Londona ukazala na značaj ekonomskog povezivanja regiona, kao i na značaj stavljanja mladih u fokus. Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, rekla je da je Srbija konstruktivna, dok Priština pokušava da spreči svaki ozbiljan dijalog.

Ana Brnabić je ocenila da se ponavlja ono što se već dogodilo sa Briselskim sporazumom i sa Zajednicom srpskih opština.

"Kada imate konstruktivan Beograd, toleranciju i stabilnost, s druge strane imate Prištinu koja pokušava da spreči svaki ozbiljan dijalog", rekla je premijerka.

U Londonu je, kaže, danas srela kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. "U prolazu sam mu rekla da vidim da se nastavlja praksa hapšenja Srba. Pokušao je da mi objasni da nije baš tako", rekla je Brnabićeva dodajući da obično nema interakciju sa njim, ali da je ovaj put morala da mu kaže "da je besmisleno ono što radi i kako radi".

Govoreći o samitu, Brnabićeva je rekla da je od Trsta moglo više da se uradi, ali da su to kompleksni procesi i da je svaki napredak značajan.

"Počeli smo pregovore oko priznavanja međusobnih profesionalnih kvalifikacija, međusobnih akademskih kvalifikacija. Bilo je pregovora oko dodatnih protokola u okviru CEFTA. Svi smo potpisali dodatni Protokol 5 koji Srbija treba da ratifikuje. Počeli su pregovori oko dodatnih protokola 6 i 7 za bolju saradnju, kako bi lakše tekao protok robe i usluga u okviru regiona. To nam je izuzetno važno", navela je Brnabićeva.

Ukazuje da je izvoz Srbije u BiH veći od kombinovanog izvoza Srbije u Rusiju, Kinu i SAD.

"Naš izvoz u BiH 2017. je bio oko milijardu i 200 miliona evra, izvoz Srbije u okviru CEFTA je preko tri milijarde evra. To govori koliko je važno regionalno ekonomsko povezivanje, da kamioni ne bi čekali po pet, šest, sedam sati na carini", rekla je Brnabićeva.

Na tome treba da ostane fokus i na narednom samitu u Poljskoj, ali i na mladima.

"Apelovala sam da treba dodatni fokus svih nas kao predsednikâ vlada da bude na saradnji mladih, njihovim potrebama, radu regionalne kancelarije za saradnju mladih i ja sam svakako obećala da ću lično mnogo više da se bavim i tim projektima jer mislim da i mladi treba da kažu neku reč, da se čuju glasnije i da čujemo šta još dodatno treba da uradimo, jer jedan od osnovnih problema je odliv mozgova", zaključila je premijerka.

broj komentara 17 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2018, 20:46) - Fudbaler [neregistrovani]

Priština protiv Beograda

Pa to ništa nije čudno da Priština zateže odnose.

(sreda, 11. jul 2018, 15:15) - Danka [neregistrovani]

Srbija

Prilicno fantastican lik je nasa premijerka, a i lepo je rekla, Pristina ni jedan zadatak, ni jednu obavezu ne ispunjava, samo provociraju i zabusavaju.

(sreda, 11. jul 2018, 09:34) - Maca [neregistrovani]

Maca

Veoma ne korektan odnos i ponašanje od strane Prištine.

(sreda, 11. jul 2018, 09:18) - Kornelije [neregistrovani]

kkk

Pristina svojim ponasanjem pokazuje da ne zeli da saradjuje.

(sreda, 11. jul 2018, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

mala

Prisitni odgovara ovo stanje na KiM.

(sreda, 11. jul 2018, 08:57) - anonymous [neregistrovani]

mala

Ovakvim ponasanjem smo mi daleko od dogovora.

(sreda, 11. jul 2018, 08:56) - Dejan [neregistrovani]

Vredna

Ovaj samit je od izuzetnog znacaja za nasu zemlju i Ana odradjuje odlican posao

(sreda, 11. jul 2018, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Tako je Ana!!Sve im treba reci otvoreno,bez uvijanja!!

(sreda, 11. jul 2018, 08:17) - Lu salome [neregistrovani]

Nepooravljiva Priština

Priština nam jasno stavlja do znanja da im nije do mirnog pronalaženja rešenja. Gurati cevanicu u usta detetu, upadati i prestrašivati srpski narod kad im se prohte svakako ne spada u indikatore pomirenja, hello, ljudi šta vam je? Oni žele sever Kosova. Gladni su. Njihov latentni cilj je da se šire, da se prošire sve do niša. To su njihove skupe, visoke i neostvarljive ambicije. Deja vu. Svašta ćemo mi od njih još doživeti.

(sreda, 11. jul 2018, 02:28) - Tihomir [neregistrovani]

Брнабић за РТС: Приштина спречава сваки озбиљан дијалог

Sprecavanjem dijaloga, nece nikada uspeti da spreci formiranje ZSO na KiM .