Brnabićeva u Londonu: Regionalna saradnja je šansa za Zapadni Balkan

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je na petom Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu, koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i najviše evropske zvaničnike da razgovaraju o aktuelnim ekonomskim, političkim i bezbednosnim temama. Centralna tema je ekonomija i regionalna ekonomska saradnja. Samit je otvorila britanska premijerka Tereza Mej, priredivši prijem za šefove delegacija.

Obraćajući se na panelu posvećenom ekonomiji, Ana Brnabić rekla je da je za Zapadni Balkan važan ekonomski razvoj i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast BDP-a, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije. 

Govoreći o izazovima regiona, ona je navela da obim direktnih stranih investicija u regionu od četiri milijarde evra godišnje treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.

"Jačanje regionalne saradnje je naša šansa koju ne smemo da propustimo", naglasila je Brnabićeva. Ona je istakla da je regionu neophodno brže sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu, i koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje.

Predsednica Vlade rekla je da je "regionu potreban novi model ekonomskog rasta, zasnovan na investicijama u inovacije i nove tehnologije, istraživanje i razvoj i kreiranje povoljne klime za startapove. Moramo da razvijamo ekonomiju koja će u fokusu imati digitalizaciju, inovacije i IT", istakla je Brnabićeva.

"Modernizacija privrede istovremeno znači i pomeranje celog društva unapred", dodala je ona.

"Nastavak strukturnih reformi i jačanje vladavine prava"

Neophodan preduslov za građenje moderne ekonomije jeste nastavak strukturnih reformi i jačanje vladavine prava. Brnabićeva je istakla da je u fokusu rada Vlade Srbije borba protiv korupcije, modernizacija javne administracije i sistemsko uvođenje elektronskih servisa za građane i privredu, čime poboljšavamo uslove poslovanja i podižemo kvalitet života našim građanima.

"Infrastrukturne investicije osnov su za jaku ekonomiju: bez dobre infrastrukture, nema razvoja trgovine niti bržeg ekonomskog rasta", naglasila je predsednica Vlade.

U sprovođenju Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor, postignut je napredak u oblasti međusobnog priznavanja profesionalnih i akademskih kvalifikacija koji će olakšati mobilnost, dok će projekat elektronske razmene dokumenata ubrzati carinske i granične procedure.

Brnabićeva je takođe istakla važnost Regionalne investicione platforme, koju su zajednički pripremile regionalne privredne komore i koja potencijalnim investitorima predstavlja mogućnosti za ulaganja u regionu.

Predsednica Vlade Ana Brnabić posebno se osvrnula na napredak koji je postignut u oblasti digitalnog povezivanja. Na Samitu u Sofiji, u junu ove godine, usvojena je Digitalna agenda za Zapadni Balkan, koja će doprineti jačanju kapaciteta e-Uprave i različitih elektronskih servisa, posebno u oblasti javnih nabavki i zdravstva.

Pored ekonomskih tema i ekonomske saradnje, lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama. Premijerka Brnabić rekla je da je Srbija posvećena jačanju stabilnosti u regionu i da, istovremeno, daje aktivan doprinos očuvanju mira u svetu. 

"Po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama u mandatu UN, Srbija je na 10. mestu u Evropi, a na 3. mestu proporcionalno u odnosu na broj stanovnika", istakla je Brnabićeva.

Ona je posebno naglasila ulogu Srbije u toku migrantske krize, kada je Srbija pokazala "posvećenost očuvanju stabilnosti i evropskim vrednostima".

Na Samitu u Londonu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Prvi Samit o Zapadnom Balkanu održan je 2014. godine u Berlinu i pokrenut je na inicijativu nemačke kancelarke Merkel. Prošlogodišnji Samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan je u Trstu i to je bilo prvo učešće predsednice Vlade na jednom međunarodnom skupu nakon izbora Vlade.

Sledeći Samit biće održan 2019. godine u Poljskoj.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 10. jul 2018, 19:27)
Zaklina [neregistrovani]

Брнабићева у Лондону: Регионална сарадња је шанса за Западни Балкан

Regionalnom saradnjom Srbija gradi mostove bezbednosti i puteve buducnosti .

(utorak, 10. jul 2018, 18:27)
Milica [neregistrovani]

Govor

Sve što je navela premijerka u svom govoru pokazuje koliko je Srbija napredovala, koliko se zalaže za mir i stabilnost i koliku perspetivu ima.

(utorak, 10. jul 2018, 17:06)
loki [neregistrovani]

saradnja

Srbija mora što pre da ekonomski ojača, da bi bila najjača u regionu.

(utorak, 10. jul 2018, 17:03)
Veki [neregistrovani]

Postovanje

Regionalna saradnja je vazna za Zapadni Balkan, a podjednako vazna za Srbiju.

(utorak, 10. jul 2018, 16:47)
Miki [neregistrovani]

jacanje

Jacanje regijonalne saradnje je nasa sansa za brzi napredak i stabilnost u regijonu.

(utorak, 10. jul 2018, 16:46)
Goran [neregistrovani]

brz napredak

Brz napredak svakidasnjeg rada nase vlade je uocljiv.

(utorak, 10. jul 2018, 16:40)
dule [neregistrovani]

napredak

Samo sto bolja saradnja sa strancima i nema brige.

(utorak, 10. jul 2018, 16:31)
anonymous [neregistrovani]

Srbija

Vazno je jacati ekonomiju i regionalnu ekonomsku saradnju.

(utorak, 10. jul 2018, 16:28)
Јанко [neregistrovani]

Подршка

Овде треба искористити разне програме техничке и финансијске подршке како би се омогућили просперитет и развој.

(utorak, 10. jul 2018, 16:18)
maca [neregistrovani]

maca

Svakidasnjim radom i vrednoscu Srbija pokazuje da zasluzuje bolje i brz ekonomski napredak.