Gotemeler: Na Srbiji je da odluči da li će ući u NATO

Srbija je dobar partner NATO-a i na njoj je da sama odluči o eventualnom ulasku u Alijansu, izjavila je zamenica generalnog sekretara te vojne alijanse Rouz Gotemeler.

Gotemelerova smatra da Srbiji partnerstvo sa Alijansom doprinosi većoj bezbednosti i prosperitetu građana i zbog toga, kaže, NATO pomaže u održavanju stabilnosti u regionu.

"NATO apsolutno poštuje poziciju svake zemlje sa kojom sarađuje, kao i poziciju svojih članica, koje same prave izbore za sebe po pitanju bezbednosti. Na Srbiji je da odluči po pitanju eventualnog ulaska u NATO, znam da postoji kod vas interes za članstvo u EU i to je dobro", izjavila je Gotemeler uoči samita NATO u Briselu, kojem će prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Ističe da Alijansa ceni partnerstvo sa Srbijom, kao i da na to partnerstvo gleda kao na unapređenje bezbednosti na Zapadnom Balkanu, što je, kaže, važno i za celu NATO zajednicu i NATO prostor.

"Zato smo odlučni da nastavimo saradnju sa Srbijom koja učestvuje u vežbama sa NATO. Mislim da će to biti u fokusu ove godine i Srbija će početkom jeseni biti domaćin godišnje vežbe o upravljanju posledicama prirodnih katastrofa", rekla je Gotemeler.

Prema njenim rečima, to će biti dobra prilika da se uvežba reagovanje na prirodne katastrofe, kao što su poplave, požari i snežne padavine koje su česte na Zapadnom Balkanu, kao i da zemlje u regionu zajedno rade u takvim situacijama, jer je to, podvlači, dobro za sve građane.

NATO podržava formiranje vojske Kosova

Gotemelerova izjavila je da NATO podržava formiranje vojske Kosova i da taj proces treba da se odvija u skladu sa Ustavom.

"Važno je da Kosovo nastavi proces reformi što uključuje formiranje profesionalnih snaga bezbednosti. Nastavićemo da sarađujemo sa zvaničnicima Kosova i podržavamo misiju Kfora na Kosovu. Smatramo da je važno da se održava bezbednost u regionu i da se pomogne formiranje profesionalne vojske Kosova", rekla je Gotemeler uoči Samita NATO-a u Briselu.

Gotemelerova je navela da NATO snažno ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

"Svesni smo aspiracija Kosova ka članstvu u EU i NATO, ali treba preći veliki put do toga. Veoma je važno da Priština nastavi dijalog sa Beogradom i da bude uspešan i da donese rešenje", poručila je Gotemeler.

Gotemeler kaže da se KFOR neće povući sa Kosova, a da će na predstojećem samitu NATO biti reći o posvećenosti nastavku misije KFOR-a.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije o osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, Gotemelerova kaže da su i NATO i Ujedinjene nacije 2001. sproveli temeljne naučne istrage koje su dokazale da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje.

"Znam da postoji stalna bojazan o tome u Srbiji, mislim da moramo da nastavimo naš dijalog i nastavimo da razumemo tu bojazan, ali sa našeg gledišta dokazi ne ukazuju na to da postoje problemi", rekla je Gotemelerova.

Upitana da li NATO ima nameru da se izvini Srbiji za agresiju 1999. godine, Gotemelerova je rekla da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ona tokom svojih poseta Srbiji izrazili žaljenje zbog onog što se dogodilo.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво