Gotemeler: Na Srbiji je da odluči da li će ući u NATO

Srbija je dobar partner NATO-a i na njoj je da sama odluči o eventualnom ulasku u Alijansu, izjavila je zamenica generalnog sekretara te vojne alijanse Rouz Gotemeler.

Gotemelerova smatra da Srbiji partnerstvo sa Alijansom doprinosi većoj bezbednosti i prosperitetu građana i zbog toga, kaže, NATO pomaže u održavanju stabilnosti u regionu.

"NATO apsolutno poštuje poziciju svake zemlje sa kojom sarađuje, kao i poziciju svojih članica, koje same prave izbore za sebe po pitanju bezbednosti. Na Srbiji je da odluči po pitanju eventualnog ulaska u NATO, znam da postoji kod vas interes za članstvo u EU i to je dobro", izjavila je Gotemeler uoči samita NATO u Briselu, kojem će prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Ističe da Alijansa ceni partnerstvo sa Srbijom, kao i da na to partnerstvo gleda kao na unapređenje bezbednosti na Zapadnom Balkanu, što je, kaže, važno i za celu NATO zajednicu i NATO prostor.

"Zato smo odlučni da nastavimo saradnju sa Srbijom koja učestvuje u vežbama sa NATO. Mislim da će to biti u fokusu ove godine i Srbija će početkom jeseni biti domaćin godišnje vežbe o upravljanju posledicama prirodnih katastrofa", rekla je Gotemeler.

Prema njenim rečima, to će biti dobra prilika da se uvežba reagovanje na prirodne katastrofe, kao što su poplave, požari i snežne padavine koje su česte na Zapadnom Balkanu, kao i da zemlje u regionu zajedno rade u takvim situacijama, jer je to, podvlači, dobro za sve građane.

NATO podržava formiranje vojske Kosova

Gotemelerova izjavila je da NATO podržava formiranje vojske Kosova i da taj proces treba da se odvija u skladu sa Ustavom.

"Važno je da Kosovo nastavi proces reformi što uključuje formiranje profesionalnih snaga bezbednosti. Nastavićemo da sarađujemo sa zvaničnicima Kosova i podržavamo misiju Kfora na Kosovu. Smatramo da je važno da se održava bezbednost u regionu i da se pomogne formiranje profesionalne vojske Kosova", rekla je Gotemeler uoči Samita NATO-a u Briselu.

Gotemelerova je navela da NATO snažno ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

"Svesni smo aspiracija Kosova ka članstvu u EU i NATO, ali treba preći veliki put do toga. Veoma je važno da Priština nastavi dijalog sa Beogradom i da bude uspešan i da donese rešenje", poručila je Gotemeler.

Gotemeler kaže da se KFOR neće povući sa Kosova, a da će na predstojećem samitu NATO biti reći o posvećenosti nastavku misije KFOR-a.

Odgovarajući na pitanja novinara iz Srbije o osiromašenom uranijumu koji je korišćen tokom bombardovanja Srbije 1999. godine, Gotemelerova kaže da su i NATO i Ujedinjene nacije 2001. sproveli temeljne naučne istrage koje su dokazale da osiromašeni uranijum nema uticaja na zdravlje.

"Znam da postoji stalna bojazan o tome u Srbiji, mislim da moramo da nastavimo naš dijalog i nastavimo da razumemo tu bojazan, ali sa našeg gledišta dokazi ne ukazuju na to da postoje problemi", rekla je Gotemelerova.

Upitana da li NATO ima nameru da se izvini Srbiji za agresiju 1999. godine, Gotemelerova je rekla da su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ona tokom svojih poseta Srbiji izrazili žaljenje zbog onog što se dogodilo.

broj komentara 22 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2018, 10:23)
milan lala [neregistrovani]

Nato-pritisci

Koliko puta je potrebno izjaviti da gospoja ukapira ( osim toga postoji odluka skupstine Srbije ) da Srbija nece u NATO da nas clanstvo ne intresuje da vodimo nasu neutralnu nezavisnu politiku . Sve ove NATO -izjave su u stvari jedan vid krajne nepristojnih ali prozirnih pritisaka . Mozete vi svasta pokusati i gubiti vreme koliko god zelite no Srbija nikada nece uci u vas NATO savez. Za nas ste definitivno za sva vremena voljno.

(sreda, 11. jul 2018, 10:11)
Mare [neregistrovani]

Cisto sumnjam

Cisto sumnjam da ce Srbija da se udruzi sa onima koji su je juce bombardovali.

(utorak, 10. jul 2018, 23:08)
anonymous [neregistrovani]

Restart

Moze sve Ali vratite nam okupiranu teritoriju i platite ratnu odstetu kroz lepo receno Greenfield investicije.

(utorak, 10. jul 2018, 21:29)
Pele [neregistrovani]

Referendu odlučuje

Naravno da će Srbija odlu;iti na referendum.

(utorak, 10. jul 2018, 20:04)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Naravno da nece,ni po koju cenu.

(utorak, 10. jul 2018, 16:48)
anonimus [neregistrovani]

Misel

Na Srbiji je da odluči a stalno nam daju neke uslove.

(utorak, 10. jul 2018, 15:38)
anonymous [neregistrovani]

"Na srbiji je da odluci hoce li uci u nato ili ne"

Pa sta bi ste vi hteli,
Necete valjda da vi o tome odlucujete

(utorak, 10. jul 2018, 15:26)
Mirko [neregistrovani]

Nema od toga nista !!!

Готемелерова је рекла да су генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и она током својих посета Србији изразили жаљење због оног што се догодило.

Izraz zaljenja nije dovoljan
Vi ste nas napali bez ikakvog razloga, bez odobrenja UN, laznim dokazima o navodnim zlocinima koji se nikada nisu desili (dokaza ima medju svim clanicama NATO-a a tu prednjace Italia i Nemacka), razrusili ste nam drzavu, unistili privredu, zatrovali zemlju raznim agensima, napravili stetu koja se meri desetinama milijardi dolara.
Prvo da se izvinite lepo, platite odstetu, osudite odgovorne za taj kukavicki napad, ocistite teren zasut bombama sa osiromasenim uranijumom, ponistite priznanje KiM, napustite nasu teritoriju, platite obnovu Srpskih crkava,manastira, grobalja .

(utorak, 10. jul 2018, 15:18)
anonymous [neregistrovani]

NATO?

Njena izjava o odsustvu opasnosti od municije osiromasenog uranijuma je neozbiljna i sramotna. Treba joj predloziti da konsultuje odgovarajuce institucije u Italiji gde je bilo pravosaznih presuda u vezi italijanskih vojnika koji su obolevali i umirali zbog osiramasenog uranijuma kojem su bili izlozeni na KiM.


(utorak, 10. jul 2018, 15:13)
anonymous [neregistrovani]

Ne u nato!

Ma kakav nato, ne treba nam to! Oni koji su nas ubijali, da sa njima budemo u savezu!!?? To se ne sme dozvoliti...