Han: Datum je proširenje učinio konkretnijim

Strategija koju smo predstavili za Zapadni Balkan u februaru ove godine izazvala je reakcije i dela, a čitav proces je indikativnim datumom 2025. godina dao više kredibiliteta, izjavio je komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han, na marginama Samita lidera zapadnog Balkana u Londonu.

Johanes Han navodi da bi pristupanje zemalja Zapadnog Balkana 2025. godine značilo da one moraju da pregovore i neophodne procese završe do 2023. godine, što je izazov.

"Ovaj datum je čitavu priču načinio konkretnijom i smatram da je to bitno. Na početku sam oklevao, ali danas mi je drago što su me ubedili da je datum dobra ideja", rekao je Han, dodajući da je datum "ambiciozan", ali i dalje "izvodljiv".

Indikativni datum izazvao je reakcije i unutar EU, što je prema rečima Hana "podjednako bitno", jer sada pojedini lideri prihvataju da su stvari ozbiljnije nego što su verovali.

"To je na jedan način dobro, jer dovodi do diskusije unutar EU i to je jedan od glavnih razloga koji me je ubedio da postavimo datum", rekao je Han.

On kaže da su svi nezadovoljni trenutnom situacijom i da se tu ne dovodi u pitanje širenje EU.

"Ne slažem se sa pristupom Emanuela Makrona da pre sledećeg koraka u širenju moramo da to razjasnimo unutar EU", rekao je Han.

Još jedna bitna posledica predstavljanja strategije bilo je to što je EU stavila do znanja da neće primati države koje nisu rešile konflikte sa svojim susedima.

"Zajedno sa indikativnim datumom, to je stvorilo više energije da se reše najvidljiviji problemi, kao što je rešenje spora o imenu (Makedonije) i sada moramo da uradimo sve da pomognemo državi da ubedi svoje građane da je ovo pravi put napred", rekao je Han.

Komesar Evropske unije za proširenje je pomenuo Srbiju, kao i Crnu Goru, naglasivši da su te dve države uspele da otvore nova poglavlja u pregovorima sa EU.

Pohvalivši Bosnu i Hercegovinu na završenom upitniku, Makedoniju i Grčku na rešenju spora o imenu, Han je istakao i da Albanija ima da reši probleme sa Grčkom, dodajući da sve zemlje regiona imaju neku vrstu "oklevanja" u rešavanju problema sa vladavinom prava.

"To je obavezno u EU. Smatram da kombinacija vladavine prava i ekonomskog razvoja na neki način pomaže u ovome. Mislim da je ceo region, po pitanju vladavine prava, u nekom tranzicionom periodu", rekao je Han.

On je istakao da su mnogi lideri shvatili da se moraju baviti vladaviinom prava, dodajući da je suočen sa oklevanjem i da su članice EU sve više nestrpljive po ovom pitanju.

"Oni to vide kao ključ za razvoj regiona i to se ne tiče samo borbe protiv korupcije, ima još mnogo polja kao što su sloboda izražavanja, nezavisno sudstvo, gde je potrebno još napretka", kaže Han.

Komesar je istakao da je regionu neophodno državništvo da bi se razumelo da su u društvu i mentalitetu neophodne promene kako bi se napredovalo prema Evropi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 11. jul 2018, 17:26)
anonymous [neregistrovani]

jeca

Kada postoji neka vremenska odrednica, sve je lakse.