Džuda za RTS o krizi britanske vlade

Šta je mogući rasplet krize britanske vlade, kako će uticati na Bregzit, a kako na današnji Samit premijera Zapadnog Balkana, za RTS je govorio Tim Džuda, ugledni britanski novinar i dobri poznavalac prilika na Balknanu.

Tim Džuda je govoreći za RTS rekao da je potpuno neizvesno kako će kriza britanske vlade uticati na Bregzit.

– To niko ne zna jer niko ne zna hoće li ova vlada opstati ili ne. Ako ostane, onda vlada ima plan koji je dogovoren prošlog petka, on će biti poslat u sedište Evropske unije i on će biti predmet pregovora.

Ali, ako više ministara bude podnelo ostavku, onda će i vlada početi da se raspada, a Britanija će biti u veoma ozbiljnoj poziciji jer nema vremena za kandidovanje za novo liderstvo, niti za izbore, i za pregovore o novom sporazumu sa Unijom pre izlaska zemlje iz Unije u martu 2019. godine. Nalazimo se, dakle, potpuno na nepoznatoj teritoriji.

Ovde smo zbog samita o Zapadnom Balkanu. Zanimljivo je to što je London domaćin tog samita o evropskim integracijama. Kako će ova kriza vlade uticati na taj samit?

– Kada su šefovi diplomatija balkanskih zemalja obavešteni da je Džonson podneo ostavku oni su se nasmejali, rekavši: "To je tako kada Balkanci dođu u London". Bila je to, naravno, šala.

Na duge staze ne mislim da će mnogo značiti to što je Džonson podneo ostavku, to je sramota za ovu konferenciju, ali kada je reč o Britaniji i njenim budućim odnosima sa Zapadnim Balkanom ovo je prilično simbolično jer Britanija koja napušta Eu posle Bregzita neće biti toliko zainteresovana za Zapadni Balkan, i politički i ekonomski gledano, neće više imati uticaja. To će se tek videti.

Ovo je deo Berlinskog procesa. Da li je ovo dobar način da se privuku zemlje Zapadnog Balkana u EU?

– Sve što objedinjava lidere Zapadnog Balkana a zajedno sa zapadnim liderima ne može biti loša stvar. Ako često srećete ljude, dobro ih znate, onda su veće šanse da ćete se složiti sa njima.

broj komentara 0 pošalji komentar