Vučić: Važno što Tursku imamo kao saveznika i prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, povodom prisustva na inauguraciji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, da je veoma važno da imamo tako snažnog regionalnog partnera kao saveznika, a ne kao protivnika i neprijatelja.

Vučić je podsetio da mu je ovo treći ili četvrti susret sa turskim predsednikom u veoma kratkom razdoblju i da je došao na inauguraciju u ime Srbije da ukaže čast i poštovanje turskoj državi, narodu, predsedniku.

Preneo je da je predsednik Erdogan priredio veoma srdačan prijem delegaciji Srbije i rekao da imamo mnogo toga da uradimo u budućnosti, mnogo toga je pred nama, mnogo planova, mnogo zajedničkih stvari da rešavamo koje se tiču ekonomije, politike.

Izrazio je očekivanje da će saradnja dve zemlje biti dalje unapređivana, kao i da će uskoro u Srbiju doći turski predsednik, što je, kako je ocenio, veoma važno za budućnost naše zemlje.

Vučić je istakao da je veoma ponosan na rezultat naše politike da Tursku imamo kao prijatelja i saveznika.

Kazao je da je tokom boravka u Ankari imao i priliku za više bilateralnih susreta, među kojima su bili predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, mađarski premijer Viktor Orban, albanski premijer Edi Rama, kao i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i mnogim drugima.

"Očekuju nas teški razgovori u Briselu"

Predsednik Srbije je rekao da ne zna da li će se u dijalogu Beograda i Prištine postići rešenje, ali je naglasio da je siguran da će se boriti za soluciju i pokušati da uradi sve što je najbolje, kao i da nas očekuju ponovo teški razgovori u Briselu.

Vučić je preneo da je u Ankari imao kratak susret sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

"Sa njim sam najkraće pričao, pošto s njim najviše pričam i očekuju nas ponovo teški razgovori u Briselu", rekao je on.

Na pitanje da li će nova runda dijaloga biti održana 25. jula, Vučić je odgovorio da je mislio da će biti ranije održana.

"Ja sam mislio da će biti ranije, ali nemojte me držati za reč", dodao je.

Vučić je, upitan koliko je rundi potrebno da bi se postiglo rešenje, poručio da ne zna da li će se uopšte postići rešenje.

"Više puta sam rekao da nisam siguran u to. Ono u šta sam siguran jeste da ćemo se boriti za rešenje, da ćemo pokušati da uradimo sve što je najbolje", naglasio je predsednik.

Sa Merkelovom o KiM i drugim važnim pitanjima 

Vučić je rekao da je u današnjem telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel imao priliku da objasni srpsku poziciju po pitanju KiM, a izrazio je i zadovoljstvo što je u Beogradu, u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Pitom Marokom, video da američka administracija želi da čuje i Srbiju.

"Imao sam jutros telefonski razgovor sa kancelarkom Merkel. Razumeo sam i šta su i zahtevi i pitanja Merkelove, a čini mi se da sam imao priliku da objasnim i koja je srpska pozicija i po pitanju KiM i nekim drugim veoma važnim pitanjima", rekao je Vučić.

On je rekao i da se zahvalio zbog sve većeg broja nemačkih investitora koji dolaze u našu zemlju.

"Razgovarali smo o mnogim drugim pitanjima, odnosima prema prošlosti. Razgovarali smo o evropskim važnim pitanjima, pojedinim normama i pravilima koja moramo da dosegnemo u smislu spoljne politike i prevelike otvorenosti ili nedovoljne otvorenosti prema pojedinim zemljama. Da ne pomisli neko da se pričalo o ko zna kakvim temama koje bi njima bile drage", naveo je predsednik.

Vučić je, povodom današnjeg razgovora sa Marokom u Beogradu, rekao da je zahvalan Amerikancima što se čini da prvi put od kada je Trampova administracija uspostavljena žele da nas čuju.

"Ne kažem da su nam saveznici po pitanju KiM, ne kažem da je to lako, jer imaju drugačiji pogled. Ali žele da nas čuju", naglasio je on.

Sa Orbanom visok stepen saglasnosti

Vučić je rekao da je na sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom postigao visok stepen saglasnosti.

"Razgovarali smo o situaciji u Evropi, o odnosima koji vladaju danas u Evropi, o strateškom putu Srbije i promišljanju na strateški način gde Srbija i Mađarska vide svoje mesto u budućnosti, kako da osnažimo snage u centralnoj Evropi i kako da ojačamo našu saradnju, da povećamo mađarske investicije i prisustvo u uslužnom i bankarskom sektoru, ali i kako dalje da osnažimo Srbiju", objasnio je on.

Vučić je podsetio da mađarski zvaničnici na svakom mestu govore dobro o Srbiji i pozivaju EU da prihvati Srbiju kao svoju prvu novu članicu.

"Na tome sam zahvalan mađarskom premijeru, vladi i predsedniku. Sa Mađarima, kao što je Orban rekao, imamo najbolje odnose u savremenoj istoriji, što je veoma važno imajući u vidu broj Mađara koji žive kod nas. Želim da ti ljudi osećaju i vide koliko poštujemo ne samo Mađare u Mađarskoj, već koliko poštujemo i Mađare koji žive u Srbiji", naglasio je on.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво