Stefanović: Zajedničkim snagama protiv sajber kriminala

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu, da o rešenosti Srbije da se bori protiv sajber kriminala najbolje govore rezultati policije. 

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, preneo na sesiji kojom je predsedavao britanski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Valas, da je Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije u prethodne četiri i po godine podnelo ukupno 483 krivične prijave za različite vrste krivičnih dela iz ove oblasti. Istovremeno, kako je rekao, od početka ove godine do jula taj broj iznosi 52 krivičnih prijave protiv 61 osobe.

Stefanović je naveo i da su značajno prošireni kapaciteti ovog Odeljenja, te da je Srbija sačinila i nacrt Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, koji će biti usvojeni u septembru.

Istovremeno je konstatovao da krađe ličnih podataka građana, falsifikovanje i zloupotrebe platnih kartica, teroristička propaganda, seksualna eksploatacija dece na internetu i svi ostali oblici sajber kriminala nisu zaobišli niti jednu zemlju, pa tako ni Srbiju. 

"Na ovaj transnacionalni izazov moramo dati zajednički odgovor koji počiva na kontinuiranoj i čvrstoj saradnji naših policija, ali u toj borbi i svaka od naših zemalja mora dati svoj maksimum" rekao je Stefanović. 

Ministar je naveo i da se Srbija ne zadovoljava urađenim i da smatra da uvek postoji prostora za napredak, kako u regionu tako i u samoj Evropskoj uniji i najavio da Ministarstvo 20. i 21. septembra u Beogradu organizuje i međunarodnu Konferenciju o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti pod nazivom "Poveži se sigurno!". 

"Sa ponosom želim da istaknem da ćemo biti domaćini ministarsko-ekspertske konferencije, koja se po prvi put organizuje u regionu i na kojoj će moje kolege i brojni stručnjaci iz ove oblasti imati priliku da razmene iskustva i unaprede direktnu saradnju, kako u regionu, tako i šire. Srbija i na ovaj način želi da da svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv jednog od najvećih bezbednosnih izazova savremenog doba" poručio je Stefanović. 

"Srbija lider u uništenju ilegalnog oružja"

Stefanović je u Londonu poručio da su pripadnici MUP-a Srbije u prethodnom periodu preduzeli velike napore kako bi prikupili oružje i municiju u ilegalnom posedu i uništili ih u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i razotkrili organizovane kriminalne grupe koje trguju ilegalnim oružjem.

"Punopravno članstvo u EU je jasno strateško opredeljenje Republike Srbije. Međutim, to svakako nije bio naš jedini motiv, jer oružje u ilegalnom posedu predstavlja pretnju po bezbednost naših građana, razvoj i stabilnost naše zemlje", poručio je Stefanović na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu. 

Podsetio je da se naša zemlja, kada je reč o uništenju ilegalnog ili predatog oružja kroz postupke legalizacije, pozicionirala kao lider u regionu, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova samo u 2017. godini uništilo više od 18.000 komada oružja, saopštio je MUP.

"Pripadnici MUP-a su tokom 2017. podneli oko 1.269 krivičnih prijava, uhapsili više od 170 osoba i oduzeli 1.881 komad različitih vrsta vatrenog oružja, 24,27 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije različitog kalibra. Sa istim trendom smo nastavili i u 2018. godini. Podneto je 747 krivičnih prijava, uhapšene su 54 osobe i oduzeto je 815 komada vatrenog oružja, 33.264 komada municije i 13,3 kilograma eksploziva", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao i da Srbija u potpunosti podržava izradu Mape puta za Zapadni Balkan, kao i francusko-nemačku inicijativu koja će definisati precizne i prilagođene objektivno proverljive mere i ciljeve na planu kontrole streljačkog i lakog oružja u cilju sveobuhvatnog sprečavanja, procesuiranja i krivičnog gonjenja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe oružja u regionu.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, ministar Stefanović razgovarao je sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbednost Benom Valasom. Obojica ministara istakla su izuzetnu saradnju dveju zemalja u oblasti unutrašnjih poslova. Na Samitu u Londonu potpisana je Zajednička deklaracija – Principi saradnje pri razmeni informacija u oblasti sprovođenja zakona.

broj komentara 0 pošalji komentar