Tači: Niko neće sprečiti formiranje kosovske vojske

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se sa pojedinim srpskim pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova vode razgovori o njihovom povratku i tvrdi da niko neće moći da spreči formiranje kosovske vojske.

"Bezbednosne snage Kosova biće multietnička vojska prema NATO standardima, sveobuhvatna, u službi mira i stabilnosti. Biće vojska sa jasnom perspektivom i vizijom za članstvo u NATO. Biće odbrambena vojska kojoj će cilj takođe biti učešće u mirovnim međunarodnim misijama. One šalju poruku mira i ni pod kojim uslovima neće biti pretnja", rekao je Hašim Tači za Radio Slobodna Evropa.

Tači je ocenio da je to što je jedan broj srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz gnjilanskog regiona prošle nedelje podneo ostavke "organizovani cilj".

"Za sada ne mogu da kažem da ima jasan politički motiv, ali visoki zvaničnici BSK slušaju mišljenja svakog pripadnika posebno, sa velikim razumevanjem da oni nastave posao, da igraju svoju ulogu za svoju zemlju. Ali, ono što mogu da kažem jeste da niko ni na Kosovu ni van Kosova neće moći da spreči pravo Kosova, kao nezavisne i suverene zemlje, da ima svoju vojsku. To je sada završen posao", tvrdi Tači.

Kosovski predsednik je, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da smatra da Srbi ne treba da učestvuju u tim snagama, rekao da je "vreme za pružanje ruke, a ne za gledanje kroz cev".

Tači je kazao da su o izlasku Srba iz BSK-a međunarodne vlasti "informisane korektno i detaljno" i ponovio da Priština želi dobre odnose i postizanje konačnog sporazuma u Briselskom dijalogu.

"Ali ono što je veoma važno jeste da dok ne stignemo do tog trenutka, moramo da se ponašamo korektno jedni prema drugima, na miran način, da idemo progresivnim koracima i imamo razumevanja jedni prema drugima", rekao je Tači.

On smatra da "nijedno mišljenje, politička pozadina od bilo koga ili pretenzija da se vetom spreči formiranje Oružanih snaga Kosova, neće uspeti".

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 10. jul 2018, 07:44)
Darko [neregistrovani]

Vojska

O tome ne odlucujete samo vi, tako da samo polako, videcemo sta ce biti.

(utorak, 10. jul 2018, 00:40)
anonymou [neregistrovani]

imaginarno

imaginarna drzava, ustav i vojska.

(ponedeljak, 09. jul 2018, 19:00)
Sasa [neregistrovani]

spreciti

Srbija ce uspesno spreciti formiranje kosovske vojske...

(ponedeljak, 09. jul 2018, 18:20)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Sta ce vojska nepostojecoj drzavi.

(ponedeljak, 09. jul 2018, 14:45)
pili [neregistrovani]

mara@gmail.com

To cemo mi da sprecimo.

(ponedeljak, 09. jul 2018, 13:54)
anonymous [neregistrovani]

Vojska

Tači misli da je Bogom dan ida se svi problemi rešavaju vojnom silom. Potrebna je reakcija međunarodne zajednice, kreiranje vojske može da stvori nemire u regionu!

(ponedeljak, 09. jul 2018, 13:39)
anonymous [neregistrovani]

Kako da ne...

Misli da će ljudi zdrave pameti da učestvuju u zločinačkoj organizaciji, i da će hapsiti svoje sunarodnike na osnovu lažnih i izmišljenih poternica... E pa tu se malo zeznuo...